2011. március 5., szombat

Műhelytitkok

A képtáram Zsinórcsipke Tanoda c. albumában feltett lapok csak ízelítőül szolgálnak. Pető Lászlóné Éva debreceni szakkörvezető ugyanis 4 füzetre rúgó gyűjteményt állított össze a társaival.

Aki már meghímezett egytől-egyik minden csipkemintát az albumból, felkeresheti Őt és megbeszélheti a továbblépés hogyanját. Szívesen megadom a címét. Éva 25-féle alapzsinór leírását és közel 300-féle csipkeöltés-kombinációt gyűjtött össze a munkatársaival!

Szempontok: Saját észrevételeim kezdő zsinórcsipkésként - ezeket tisztázzuk a Fonóban...
 • Szoros zsinórt kell horgolni - különben a lábak, pókok beszövés közben megnyújtják a füleket, és laza lesz a láb, nem tartja fixen a zsinórt és ott éktelenkednek a kitágult fülek .... 
 • Elsőre egyszerű keskeny zsinórt válasszunk! Engem elvarázsolt a széles zsinór, de - főleg éles fordulatokkal teli mintára - nagyon nehéz szépen felfércelni!               
 • Kezdetben egyszerű vonalvezetésű mintával próbálkozzunk - kacskaringós minta kialakítása nagy gondot jelent már a férceléskor is.
 • A díszesebb, széles zsinórt külön díszítő elemként a munka külső kontúrozására v. néhány határozott vonal hangsúlyozására tartogassuk.
 • Azt javasolják, munka közben sose kössünk csomót... Én nem merem a hímzőszál elejét és végét csupán eldolgozva szabadon hagyni - félek, hogy felfeslik v. meglazul a zsinórba bevezetett fonal..
  Kézműves vásár a Petőfi Csarnokban

  Futó látogatást tettem a húsvét előtt szokásos vásáron a PeCsában... Most természetesen a zsinórcsipkéken akadt meg a szemem: Edocska munkáin a Rákosmenti Népművészeti Társaságból.
  Mivel a fényképezőgépemnek kalandos körülmények közt lába kelt - csak a honlapokon látható darabokat tudom bemutatni:

  Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...