2012. október 28., vasárnap

Gömöri csomós hímzés - majdnem elfeledett hímzéstechnika újjáélesztése


Az az igazság, hogy ezt a hímzést már kinéztem magamnak - jó előre talonba tettem egy bejegyzés-kezdeményt is a blogomban. Most a Polgárok Házában levő kiállítás szerencsésen megadta a kellő lökést, hogy kitérjek rá.

Úgy látszik, hogy nem volt hiábavaló Paranai Mónika munkája: a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület méltón felelevenítette és közkinccsé tette ezt a maga nemében páratlan hímzést. Könyvet is jelentetett meg erről a technikáról Gömöri csomós hímzés címmel:


"...az úri hímzés egyik válfaja, amely nem a hagyományos sima, lapos öltésekkel tölti ki a teret, hanem apró csomókkal, amelyek a optikailag apró felfűzött vagy egymás mellé rakosgatott gyöngysorokká állnak össze. Bár a vegyes hímzéstechnikák között gyakran találkozhatunk a csomós hímzéssel is (például a vagdalásos vagy a vert csipke mellett), de tiszta előfordulása meglehetősen ritka. Persze, az sem mindegy, milyen motívumot akarunk a csomós hímzéssel kivarrni. Leggyakrabban szegfű, gránátalma, tulipán, rozetta jelenik meg, de aki igazán hű akar lenni a mintakincs tisztaságához, annak ügyelnie kell arra is, hogy melyik motívumot tölti ki az apró „gyöngyökkel”.
Ezért nyújtanak nagy segítséget a Gömöri csomós hímzés című könyv mellékletében található rajzok, hogy eredeti, vagy a kutató által szakszerűen megtervezett mintát hímezhessünk. A könyv nemcsak a kezdő, de a gyakorlott hímzőkhöz is szól. A könyvet megjelentető pályázat része a hímzőtanfolyam is, amelyet a jövő év elejétől öt alkalommal tartanak Putnokon. A könyv szerzője, aki már 25 éve foglalkozik ezzel a hímzéssel, s több díjnyertes munkát is készített, a bemutatón megtanította az érdeklődőket a csomós hímzés alapjaira. 2000-ben Paranai Mónika megkapta a Népművészet Ifjú Mestere elismerést, egy évvel később pedig a Népi Iparművész címet."
Magán a kiállításon a btágabb régió keresztszemes hímzései is helyet kaptak: a felkapott és ismertebb szabad rajzú matyó hímzésnél hagyományosabb mintákat éppen Fügedi Márta, a matyók jó ismerője gyűjtötte össze: ez az eperleveles-makkos minta az egyik kedvencem(Mezőkövesd és vidéke hímzései I. Szálánvarrott hímzések) a borítót lásd fenn:

 

Ezek a Holbein-öltéssel kombinált keresztszemesek már távolabbi szomszédság, a palócok legnyugatibb területének, a hegyektől elzárt, és ezért nagyon archaikus Zobor-vidéknek a jellegzetes kézimunkái. Jól megfigyelhető rajtuk a szálán varrott, vagy fonottas hímzés nyújtott keresztszemei, amiről már tavaly szó esett:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...