2011. június 5., vasárnap

Díjnyertes csipkék a Fő utcában

Last year in Japan a Hungarian lacemaker was the winner with her wedding hat and stole! And the third was un other Hungarian as well!
 

A Nemzetközi Csipkeszövetség tavalyi Japánban rendezett pályázatán a magyar csipkések remekeltek: az esküvői kellékekre kiírt pályázaton Regős Lídia sóvári csipkekalapja és stólája lett a nyertes - és a piros boleró is az ő munkája.
           
Turós Istvánné Éva Hunnia-csipke esküvői együttese pedig 3. díjat kapott.

Úgy tudom, ő valójában ötvös - erről árulkodik a nyakék és karperec...
 
A szécsényi csipkés hétvégén a jó palócok megszemlélhették a díjnyertes csipke-csodákat méltó miliőben, a Forgách-kastélyban. De mostantól Budán is láthatók még száziglan menő más vert és varrott csipkével együtt - sajnos csak hivatali időben - a Fő utca és a Szilágyi Dezső tér sarkán, a Népművészeti Egyesület irodájában. A helyiség csupán néhány sarokra van a Batthyány tértől, kirakatüveges, úgyhogy arra jártában kicsit bepillanthat az ember a nagyobb  darabokra ...A most kiállított remekek több év munkái - ilyen gazdag bemutatóval nem találkoztam az utóbbi években...  Érdemes hát útba ejteni napközben a hónap 29. napjáig!

A NESZ példát vehetne a Polgárok Házától: kis odafigyeléssel önkéntesek segítségével meg lehetne szervezni a délután négyig tartó és hétvégi ügyeletet...

A Csipkekészítők Nemzetközi Szervezete, az OIDFA (Organisation Internationale de la Dentelle au Fuseau et à l'Aiguille) 1982-ben alakult Franciaországban. 30 ország több mint 2000 taggal vesz részt a munkájában. Kongresszusait kétévente rendezi meg. Általában a tagországra legjellemzőbb csipkeközpontban tartják ezeket a találkozókat, előadásokkal, kiállításokkal és szakmai kirándulásokkal színesítve. 2010-ben a nemzetközi pályázat témája az esküvő volt, amelynek kiállítását az ez évi kongresszus helyszínén, a japán Kobe városában rendezték meg.
A Magyar Csipkekészítők Egyesülete alkotói már többször is előkelő helyezést értek el a kiírt pályázatokon. A legszebb elismerést azonban a tavalyi esküvő témában kiírt pályázat hozta. Regős Lídia sóvári vert csipke kalapja és stólája érdemelte ki az első díjat, és a harmadik díjat Túrós Éva kapta sok darabból álló esküvői összeállításáért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...