2011. július 24., vasárnap


Csipkemúzeum nyílt Terényben
Tegnap Palócországba kalauzoltam egy egzotikus vendéget Fáyné Tornóczky Judit csipkemúzeumának megnyitójára egy falucskába, Terénybe
Igazi dzsembori kerekedett a megnyitó ünnepségen a Balassagyarmattól 20, Budapesttől 80 kilométerre, egy nadrágszélnyi országút szalagjára felfűzött legtávolabbi falucskában. Marcsit a Fonóból, egy igazi grófnőt Kelecsényből, a szomszédból is sikerült odacsábítanom - és találkoztam Gabival és kislányaival is csipkés blogból... Meg még sok-sok csipkés ismerőssel, hagyományőrzővel.Természetesen Judit mögött ott áll férjének kiterjedt famíliája - aminek tovább éléséről maguk is gondoskodnak a maguk hat gyerekével! A hagyományápoló és családfakutató család egyesületet működtet, pályázik, részt vesz a Palóc Út Egyesület szervezéseiben - egyszóval mintaszerű vidéki közösségformáló társaság. A Fáy Társaság a kis múzeum alapítója, céljuk a Hunnia-csipke összegyűjtése és hagyományának továbbadása mellett a többi magyar csipkefajta bemutatása és minél szélesebb körben való ismertetése és elterjesztése.
A Hunnia csipkemúzeum létrehozásának első lépése az volt, hogy az építész Fáy-Tornóczky család meglássa a rejtett lehetőséget a faluban, 9 éve letelepedjenek ott, és azóta megfeszített munkát végezzenek - ki-ki a maga területén...

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Örülök, hogy találkoztunk :) kicsit én kapkodásban voltam, mert megtudtam, hogy ott volt az a hölgy akitől én tanultam csipkézni :) sikerült is utána megtalálnom. Viszont később jutott eszembe, hogy meg sem mutattam a keszkenőt :( bár lehet láttad :)
    A múzeum pedig tényleg nagyon szép lett! És még rengeteget fog alakulni!

    VálaszTörlés
  2. Persze, láttam a munkádat! Csodaszép!

    Igen, én is több emberrel tudtam találkozni - nagyon sokan voltunk! Érdemes lett volna buszt bérelni az egyesületnek.... nem egyenként kóvályogni az autóknak a térkép peremére:-)
    Még sok munka van a kiállítással is, de meglepően gazdag anyag - nyilván nem kapta örökbe" jó részét Judit sem.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...