2011. október 22., szombat

Tökjó! Itt a tökszezon!


Bátyámnál is tökszüret van. Ő dísztökökkel bíbelődik - én kézművességgel... Dolgozik bennünk paraszt őseink vére - nővérem is kedvvel túrja a földet kiskertjében.
A tökhaszon is konvergál a kézműves termékek nyereségéhez: kezdetben - 10 éve kezdhette bátyám ezt a foglalatosságot: akkoriban kezdett terjedni a dísztökök divatja - de a válság tönkreverte a tökpiacot... Nem beszélve a rapszódikus időjárásról!
  Az angolszász szokás-dömpinggel és a multikulturális nyomulással emelkedni kezdett ugyan a kereslet Halloween nap körül a sárga héjú, jól faragható sütőtökök iránt, de az otthoni és kirakati dekorálás rövid konjunktúrája a pénztelenséggel ki is fújt... A hagyományos "dinkatökökkel" a mai családok nem tudnak megbirkózni - megjelent a körte formájú kanadai sütőtök a piacokon.                              Délvidéken Kanizsán, a Dunán túl Őriszentpéteren és Rácalmáson, a Szamos-háton pedig Nagydoboson, ill. újabban Zebegényben tartják a felkapottabb tökfesztiválokat. Ezek inkább a szokásos helyi dorbézolásnak teremtenek alkalmat.  Néhány megszállott termelő között folyik a versengés méretben, hosszúságban, változatos formáikból szobrászkodnak kreatív emberek, szárazvirág-kötészetben is bámulatos díszeket állítanak össze belőlük... Ae a pultokon már a legváltozatosabb dinnye méretű dísztökök sem kelendőek... Alig jön be a kiadás - a munkaórákról nem is beszélve... Mindenütt műanyag vagy papír imitációkkal lehet találkozni a kirakatokban. A dísztökök számtalan változata közül kettő sem egyforma! Noha a tök romlékony - a szerencsénk van, hónapokig díszíti a lakást, sőt a szezont is túlélheti.                     
             Őrségi Tökfesztivál 2005                                    A bátyám standja a Vásárhelyi Napokon

Az idei termés is gyatrácska - hiszen nedvességkedvelő növény...  Maga a tök Dél-Amerikából származik; valószínűleg kun-besenyő eredetű a kabak, kobak szavunk - a tök szó nem tudom, honnan jött.Az úri tök kifejezés a takarmánytökkel ellentétben a főzőtök, spárgatök elnevezése a magyarban.
Így ősz táján érdemes tökös mintát keresztszemezni: mutatok is egyet-kettőt a netről, pl. a oltvarázs webboltjából:


1 megjegyzés:

  1. Milyen klassz színes kavalkád! Kedvenceim közé sorolhatom lassan a narancssárgát is.
    Két pici tök díszíti konyhámat - már nem is olyan borongós így az ősz:-D

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...