2012. január 12., csütörtök

Megkésve bár...

Magyar betlehemek Olaszországban

Hétvégétől magyar betlehemek láthatók a Nápoly közelében rendezett nemzetközi kiállításon és a római Pantheonban is. A választás nem volt véletlen: Antonio Tedesco vatikáni bíboros figyelt fel arra, hogy a magyar népművészek a tradícióhoz hűen építenek betlehemet, és természetes anyagokat használnak fel.
A betlehem a karácsony hagyományos jelképe Olaszországban, eredetileg innen ered a betlehem állítás szokása is.
Idén magyarok építettek betlehemet Itáliában,  Rómában is és Nápolyban is magyar alkotók munkáival  ünnepelnek az olasz emberek.
A Nápoly közeli Giffoniban hazánk a díszvendége a tizenhatodszorra megrendezett Nemzetközi Betlehemi Jászolkiállításnak: Giffoni 14. századi ferences kolostorában Vízkeresztig magyar betlehemek látható  a Népművészeti Egyesületek Szövetsége kézműveseinek és művészeinek alkotásaival. A választás nem volt véletlen: a kiállítást rendező Antonio Tedesco vatikáni bíboros figyelt fel arra, hogy a magyar népművészek természetes anyagokat felhasználva,  a tradícióhoz hűen építenek betlehemet.
Monsignore Don Antonio Tedesco arra kérte a Népművészeti Egyesületek Szövetségét, hogy Magyarország díszvendégként vegyen részt a természetes anyagokból, hagyományosan kézzel készített jászlakkal a kiállításon. Így az olasz látogatók a legjelesebb magyar alkotók mintegy 50 alkotását ismerhetik meg egy XIV.századi kolostor falai között.
Magyar betlehemmel ünnepel Róma városa is: a budapesti Esély Kövessi Erzsébet Szakképző Iskola és Gimnázium diákjai és tanárai által készített hordozható jászol a római Zarándokközpontban lesz látható. A római Pantheonban, az itt Szűz Mária és a keresztény mártírok tiszteletére felszentelt bazilikában vasárnap avatták fel. Kiss István egri fafaragó járomkeretbe foglalt betlehemi jászol-alkotását hazánk római és szentszéki nagykövete jelenlétében. A fából faragott magyar betlehem Róma szívében, az egyik leglátogatottabb műemlékben áll Raffaello és az olasz királyok sírjai közelében.

Lassan 800 éves a betlehem állítás hagyománya. Assisi Szent Ferenc állított először betlehemet, aki az ünnepek ünnepének tartotta a Megváltó születésének ünnepét. Az ő nevéhez fűződik a betlehem állítás szokása, amely világszerte elterjedt. Az első betlehemállítás történetét Celanói Tamástól tudjuk. Szent Ferenc az itáliai Greccióban 1223-ban megkérte egy barátját, hogy rendezzen be egy barlangot, készítsen jászolt, hozzon szalmát, szamarat és ökröt, értesítse a pásztorokat, és így „alkalmi színészekkel” felelevenítették a szent éjszaka eseményeit.
2011. december 10. Pozitivnap.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...