2012. március 21., szerda

Hol is van Mátyusföld? Most épp a Polgárok Házában!

Március 23-án este hatkor csallóközi és mátyusföldi kézművesek mutatkoznak be a Polgárok Házában:

Ágh Erzsébet bábkészítő (Pozsonyeperjes), Nagy Mária szövő (Hegyéte),  
Novák Gizella mézeskalács és terménybábkészítő (Komárom), Puss Kornélia fazekas (Nyárasd),  
Rozkoš István fafaragó, szíjgyártó (Taksonyfalva), Szomolai Adrianna kosárfonó (Alsószeli). 

18.30-tól a nemeskosúti Berkenye Néptáncegyüttes lép fel.

A Csallóköz elég jól ismert szlovákiai magyarlakta vidék. A Dunától északra terül el, a Duna és a Kis-Duna, illetve Vág-Duna között, Pozsonytól Komáromig. Európa legnagyobb folyami szigete nevét valószínűleg az egykor a Dunába torkolló Csalló folyótól kapta, de egyes mondák szerint az itteni lakosok a tatárokat vagy törököket a mocsárba csalták, s azok ottvesztek - innen a Csallóköz név. Bővelkedik természeti kincsekben, ezért nevezték „Aranykertnek” is.
A Csallóköz népi kultúráját alakító zárt közösségek számos archaikus vonást megőriztek, de a jelentős városok (Komárom és Pozsony) közelsége miatt magas szintű paraszti polgárosulás is jellemezte, mely különösen a Pozsony-közeli falvak népviseletén érhető tetten.
Lakossága döntő többségében ma is magyar. Szoros kapcsolatot ápolt a szomszédos Szigetközzel és Mátyusfölddel. Ez utóbbi kis régió,
 
 Mátyusföld vagy Mátyus földe már  nem annyira közkeletű néprajzi egység. A történeti Pozsony és Komárom vármegyében, a Csallóköztől északra, a Kis-Kárpátoktól a Vágig terjedő síkvidéki terület népi megnevezése.
Valószínűleg Csák Mátéról, a XIV. századi trencséni kiskirályról kapta nevét, aki e vidék egykori birtokosa volt. A Kis-Duna medrének vándorlása következtében számos település (pl. Jóka, Gúta) akár több alkalommal is átkerült a Csallóközből a mátyusföldi oldalra, illetve vissza.
A Mátyusföld magyarsága már a honfoglalás korától megtelepedett errefelé. Területén a szlovák-magyar nyelvhatár az utóbbi évszázadokban déli irányba tolódott. Magyarságának egy részét a II. világháborút követően kitelepítették és a vidék lakosságcsere áldozata lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...