2012. március 6., kedd

Kegyeleti hímzés

Kb. 35 éve hímeztem kalocsait utoljára... akkor is csak egyet:-)
Most nagy fába vágtam a kis fejszét ... Lánykoromból van egy fekete, vékony anyagra kidrukkolt kalocsai kendőm. Nagymamám nyomdokain megpróbálom kihímezni - persze a végén rojt is kéne majd reá!!!! Madridban kezdtem el, és nem is oly szörnyen szemrontó esténként, mint gondoltam...

Fonós Boltos Zsuzsa eligazított a színekben - hála neki - de nem mindenben tudok követni az utasításait. Pl. nem hoztam sötétpiros fonalat... Mivel elég kicsi a kendő, nem szélesek a töltött öltésű szirmok, azt gondoltam, bocsánatos bűn, ha csak egy piros és a bordó szín lesz benne. A levelek sem osztottak, és ezért világoszölddel hímeztem a szárakat is, mert a feketén elütőbb, mint a sötétzöld... Így kezdetben világos piros, bordó és világoszöld lesz a színezés ... Azért remélem nem kövez meg Boltos Zsuzsa:-) Szegény magyar itt vízzel főz...

Zsuzsa ezt a menetet javasolta: először a száröltéseket varrjam k, aztán az összetettebb rózsákat; mindig közéről kifelé haladva. Nagyon igyekszem méltó-szépen varrni, de biztos elválik majd, hogy hol kezdtem:-(

Mert a technika a bökkenő: a kereten nem megy a hímzés... pedig biztos szebb volna ... A nagykönyv meg Zsuzsa is ezt írja elő, és a grófkisasszonyok is hímzőkereten dolgoztak:-) A keresztszemesnél egy-kettőre rákaptam a keretre, mert ott le és föl külön öltök, érzem látatlanban is alul a lyukakat... Na de itt, ha megfeszítem, akkor csak felül nem tudok általölteni egyik oldalról a másikra! Ha meg lazán fekszik az anyag, minek a keret? Ti ezt hogy csináljátok?

Nekem most ez a munka kegyeleti cselekmény, mert még részben nagymamám fonalait használom:-) Ő egész garmadával hímezte utolsó éveiben a kalocsait... A drukkoló asszonya kapatta rá, miután egy egész garnitúra konyhai textíliát hímzett nekünk, két szem lányunokájának - amire egyszer csak rájöttünk, hogy teljesen giccs!!! Törpe-gomba-pillangó:-))) Szerintem 20 év múlva már kultúrtörténeti leleteknek számítanak!
Egyszer majd megmutatom őket:-)

                                                                    (bocs a rettenetes fotóért!)
Madridi röpkék
  • Igyekszem fölvenni az életritmust... Itt nem lehet ám korán kelni! Most hét óra tájban dereng - és a hivatalok úgyis fél 9-9 körül kezdenek! Ez Cipunak való időbeosztás(a férjem) - én lassan állok rá...Spanyolország is ugyanabba az időzónába esik, mint mi - ezért késik a hajnal... A spanyol piacok is tízkor nyitnak, aztán kettőkor lehúzzák a rolót sziesztára... A fehér márványszerű padlót slaggal lecsapatják, hogy a pultok előtt hömpölyög a víz. Aztán öttől nyolcig jön a csúcsidő. A közlekedés is ehhez igazodik - ekkor sűrítik a járatokat. 
  • Itt még él a vasárnap szentsége - nem nyitnak ki a boltok, szombat reggelente is később  kezdenek, este korábban zárnak. Nem lehet ám korán kiflit kapni! egy-két előkelőbb reggelizőhely szolgálja ki a kerge külföldieket egy ilyen szokványos lakóövezetben... Az Alcampo-t nem figyeltem meg(=Auchan).
  • A kisipart itt nem ölték meg - mint nálunk a kommunizmus, és most sem gyűrte még le a globalizáció olyan személyes szolgáltatásokban, mint pl. a fodrászat. Nemcsak a nők adnak jobban magukra: nem látni "lenőtt" festett hajú asszonyokat. Bár erős és dús hajuk is van a déli típusból eredően, de mindenki jól ápolt - az idősek is! A férfiak fessek, jó karban vannak és a hajuk mindig rendezett. Számtalan férfifodrászat is van mindenütt, és az még egy kicsit megőrizhette a régi társadalmi érintkezési formáját... Nincsenek elfüggönyözve - bár nem is kint az avenidán(sugárút) vannak a borbélyüzletek, hanem a csendesebb utcákban - és mindig sok a vendég; beszélgetnek, előtte is.
  •  A virágokkal, fákkal nem lehet betelni... Szerintem ma kinyíltak a barackfák itt a környéken - vannak a parkokban, házak előtt itt-ott... Ez a legszebb ház itt ezen a kis telepen, ami emlékeztet a Tisztbiselőtelepre kicsiben. Telepszerűen, egyszerre épülhetett, kis ikerházak általában: az első utcától a tizenkettedikig... Csak girbe-gurbák az utcák, és tenyérnyiek a kertek - és nem sakktábla-szerű a szerkezete.
A vörös kerítés mögött mimóza, pálmák, ciprusok és még narancsfa is van gyümölcsökkel. A drótról pedig valami egzotikus futórózsa bukik át:


1 megjegyzés:

  1. Eszméletlen... micsoda szépséges helyeken jársz... Majdnem nyaralsz.........Hozd csak a történeteket meg a képeket!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...