2012. március 10., szombat

Víz, víz, kutak, szökőkutak....

Hispániát körülöleli a tenger - de a klímája nagyon száraz... Óriási kincs a víz - és Madridot is körülveszik a folyók felduzzasztásával nyert víztárolók: 4 millió embert csak így lehet ellátni ivó-, háztartási és ipari vízzel.
Ám a város is tele van kutakkal és szökőkutakkal. A  itteni Andrássy úton-= Paseo de Castellana-n - ami 2x4 sávos sugárút kétsávos szervizúttal, három sávnyi parkosított sétálóval - két óriási vízeséssel övezett szökőkút  szoborcsoportja képez egy-egy hatalmas körforgalmat. Az egyikben Neptunus tengeristen emelkedik ki kocsijával a habokból(fent).
 A másikat, Cibeles kútját is a 18. század végén építették, és közepén a frígiai Kübelé (spanyolosan Cibeles) föld-istennő vágtat oroszlánok vontatta harci szekerén trónolva. A főposta, a Palacio de Comunicaciones előtt áll, ami  Főpolgármesteri Hivatalként működik:

 
 De az egész városban találni kisebb-nagyobb kutakat , szökőkutakat. Ezek nem mind működnek, de talán majd a nyár beköszöntével meg is nyitják őket...
Ez az ivókút is a Castellana-n áll - Madrid címere, az eperfára kapaszkodó mackó díszít:
A közelben, a főügyészség előkertjében is szökőkút fogad:
Ez a házunk közelében levő "kis-Tisztviselőtelepen" áll:
 Látható - utcaművészek itt is vannak... Bár a belvárosban, rendes lakóövezetben visszafogottak: ez a mű egy belső parkot körbefogó garázsszerű épületrész elég lepattant falát inkább dekorálja, semmint rontaná.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...