2012. március 29., csütörtök

Nem mimóza - ezüst akácia

Ennyit az én botanikai ismereteimről...
Madridi lapjaimon/napjaimon zengedeztem a sárga bolyhocskákban pompázó "mimózafáról". Most jöttem rá, hogy nem véletlenül hiányoltam érintéskor a levelek összezáródását... Ez a növény ugyanis valójában ezüst akácia!


Azért nagyot nem tévedtem, hiszen a Szegedi Füvészkert honlapján ez olvasható: "
Évről-évre üvegházunk egyik leglátványosabb téli színfoltja a virágzó ezüstakácia (Acacia dealbata). A közel 30 éves fa országos tekintetben is figyelemreméltó korú és méretű. Már régen túlnőtte a fóliaházat, törzsét megdöntve tudták csak elődeink megtartani."
09_febr13.JPG
Az ezüst akácia Ausztráliától Tasmániáig őshonos, természetes élőhelyén akár 30m-esre is megnő. A szó szoros értelemben bearanyozza a téli hónapokat, ugyanis január-február táján hozza sárga virágait, melyek nagyszámú tömött fejecskevirágzatba tömörülnek a hajtásokon. Közelebbről megnézve látható, hogy nem sziromlevelei, hanem hosszúra nyúlt, sárga színű porzói díszítenek. A mimózafélék alcsaládjába tartozik, de nem azonos a leveleit érintésre összecsukó mimózával, így gyakran tévesen illetik ezzel a névvel.
Kivirágzott Szegeden az ezüst akácia - jelentette a Kossuth Rádió 2010.február 3-án. Az akácia nemzetséghez tartozó növény akár tíz méter magasra is megnőhet. Európában elsősorban a mediterrán országokban terjedt el. Ott a virágkereskedők vágott virágként is használják.


Még egy érdekesség: sok akácfaj gumit termel. A gumiarábikumot például az Acacia senegal (arabmézgafa) termeli, mely bőségesen előfordul Nyugat-Afrikában, Szenegáltól Nyugat-Nigériáig. Az indiai Acacia arabica szintén termel gumit, de ez sokkal gyengébb, mint az igazi gumiarábikum.

1 megjegyzés:

  1. Nálunk is rengeteg van, Dél-Franciaországban, és mindenki mimózának hívja, még a termelő is. De ha rányomsz a wikipédián a francia változatára ennek az oldalnak, kijön, hogy mimóza, és az angol verzióban is úgy írják, hogy: Acacia dealbata (known as Silver Wattle or Mimosa) szóval azért józan paraszti ésszel csak mimóza az!:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...