2012. április 17., kedd

Pénteki meghívó a Polgárok Házába


Paloc.gif 18.00: Kiállítás a füleki Motolla Műhely kézműveseinek munkáiból:
mézeskalács, aratókoszorú, tökdísz, rongy- és csuhébaba készítése, tojásírás, szalma- és fonalrátétes, drótozott és hímes tojások, gyöngyfűzés, viseletkészítés, gyékényfonás, csipkeverés és agyagművesség.


18.30: Műsoros est a díszteremben:


A füleki Rakonca Ifjúsági Néptáncegyüttes és a Kis Rakonca Gyermek Néptáncegyüttes műsor.
Közreműködik még több énekes és egy mesemondó. Muzsikál: a Folt Zenekar Salgótarjánból. Az est végén felvidéki étel-ital kóstoló.  

Palócföld egy jellegzetes népcsoport által lakott egybefüggő terület. Pontos kiterjedése vitatott, a legtöbb szakember a Vág és a Hernád között elhelyezkedő szűkebb vagy tágabb területet ért alatta, melynek központi tájegységei között foglal helyet Nógrád, valamint „Gömörország”. E két kistájon belül is rendkívüli tagoltság tapasztalható; Gömört a történelmi Magyarország egyik legsajátosabb vidékeként tartják számon, mely számos táji, etnikai és kulturális jellemzőjével olyan, mint Magyarország kicsiben. A változatos domborzati viszonyokhoz hasonlóan sokszínűség mutatkozik a vallási, társadalmi nyelvi és műveltségi sajátosságok terén is. Egykor egyformán fontos szerepet játszott a földművelés és állattartás, de ugyancsak nagy jelentőséggel bírt a famegmunkálás, a gömöri és észak-nógrádi fazekasság, valamint a Rozsnyó környéki bányászat.


A Rakonca Ifjúsági Néptáncegyüttes 1995-ben alakult, Palócföld nógrádi régiójának egyik jelentős történelmi múltú kisvárosában, Füleken. Célkitűzésük a hagyományos magyar tánckultúra továbbörökítése és autentikus színpadi bemutatása, valamint a közösségi értékek, egészséges identitástudat és lokálpatriotizmus ápolása és megtartása. Több országos versenyen és fesztiválon értek már el kiemelkedő eredményeket; vendégszerepeltek Magyarországon, Romániában, Montenegróban, Törökországban, Szlovéniában, Ausztriában és Szerbiában. A régión belüli kiemelkedő munkájuk jeléül  2004-ben  elnyerték  a „Nógrád Közművelődéséért” díjat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...