2012. április 16., hétfő

Csabai visszhang

A márciusi békéscsabai textiles konferenciára nem sikerült eljutnom, de még visszatérek rá... Egy erdélyi hírportálon láttam a legszínesebb beszámolót az immáron nemzetközivé előrerukkolt rendezvényről.  
A viseleti kiállításról semmiféle képet se találtam, de sokat elárul a bemutató színvonaláról vagy inkább(?) az egész pályázati rendszerről, hogy egy barátnőm, a békésszentandrási Sindelné Kovács Anna munkája nem fért bele a kiállítandó keretbe... Szolnoki csipke* munkája egy elegáns felsőt díszített: 

Nehéz feladata volt ugyan a zsűrinek:1532 alkotás érkezett az országos pályázatra szerte a magyarlakta területekről, melyekből 868-at javasoltak kiállításra. 

A pluszportal.ro örömmel adta hírül a sepsiszentgyörgyi Takács Gizella makkfalvi barackmagos szőttesének első és a hímző csoportnak (Bálint Rozália, Molnár Ibolya és a csernátoni Bartók Irma) a második helyezését a kalotaszegi nagyírásos varrottassal. A népművészek a székelyudvarhelyi Altera Alapítvány keretében dolgoznak együtt(fotó: Fekete B. Zoltán).

A kiemelt támogatók mellett 52 szervezet és magánszemély fogott össze a sikerért, a díjakra 958 ezer forintot ajánlottak fel... A Konyha és ebédlő textíliái kategória első díjazottja a békéscsabai, szlovák nemzetiségű Rozmaring Szakkör (csoportvezetője dr. Illés Károlyné).

 

A kiemelt támogatók mellett 52 szervezet és magánszemély fogott össze a sikerért, a díjakra 958 ezer forintot ajánlottak fel... A Konyha és ebédlő textíliái kategória első díjazottja a békéscsabai, szlovák nemzetiségű Rozmaring Szakkör (csoportvezetője dr. Illés Károlyné).

 

*A szolnoki csipke Hagyák Stefánia és Hagyák Emerencia nevéhez fűződik. A mintavilág és a technika egyes elemei Erdélyből származnak... A már csaknem feledésbe merült szolnoki csipke varrása Jakab Antalné Mészáros Gizellának köszönhetően éledt újjá... A fő motívumok egy zsinórral vannak kontúrozva, mely minden segédeszköz nélkül kézzel készül, úgynevezett körmönfonással.
Majd ha elkészült a megfelelő hosszúságú zsinór, akkor az előkészített mintarajzra felférceljük. A minta rajzott pauszra előrajzoljuk, majd egy vászonra rárögzítjük. Ezután, én még átlátszó üvegtapétát ragasztok a mintára, hogy stabilabb és tartósabb legyen, a készítés során. Ha ráférceltük a zsinórt a mintára, akkor kezdhetjük el kitölteni.
A szolnoki csipkéhez használt kitöltések:
- huroköltések: szinte kimeríthetetlen fajtája létezik,
- lábak: egy szálat kifeszítünk két pont közt, majd visszafelé sűrűn becsavarjuk,
- pókok: a lábak találkozásához pókokat készíthetünk. Általában páratlan számú láb találkozik.

Nagyon jó leírást találni még a szolnoki csipkéről a Gépicsipke c. honlapon is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...