2012. május 23., szerda

Miért piros a Pünkösd?

Itt kopogtat a Pünkösd, ami az utolsó utáni pillanatban lett "fizetett ünnep" - sőt még lehangolóbb szóval "hosszú hétvége"! Ahogy profanizálódott
  • a karácsony = a szeretet ünnepévé,
  • a húsvét = az újjászületés, tavasz, a természet ébredése ünnepévé,
  • a pünkösd kellene, hogy a megerősödés, a szárba szökkenés, a bő termés ígéretének ünnepévé váljon... Amint kicserélődtek a halászember apostolok a Szent Lélek erejétől, és nagy hatású hittérítőkké, hitvallókká váltak...
Hogy ne folyjon össze az ünnep a hétköznapokkal, érdemes meghallgatni  Sándor Ildikó néprajzost az InfoRádió 2011.06.25-i adásában.

Május / Pünkösd hava; Tavaszutó hó /
Május legnagyobb ünnepe, mely a néphagyományban és a vallási életben is fontos szerepet töltött be. Az ünnep elnevezése a görög pentekosztész, azaz "ötvenedik" szóból származik, ugyanis ez az ünnep a húsvét utáni 50. napon kezdődik. Ennek megfelelően ez is, a húsvéthoz kapcsolódva változó időpontú ünnep.

Az 50 nap a zsidó vallásból ered. Ők ünnepelték ugyanis a Pészach(=Húsvét) utáni ötvenedik napon Sabouthkor (hetek ünnepe) az aratás, az első gyümölcsök, majd később a Tízparancsolat adományozásának ünnepét. A magyar pünkösdi szokások elsősorban a keresztény ünnephez kapcsolódnak, de a szokás egyes elemei (mint például a pünkösdi királyné választás, vagy a zöldágazás) régebbi, pogány időkre nyúlnak vissza. Sok más keresztény ünnephez hasonlóan itt is a már meglévő, pogány hiedelmekre épült rá a keresztény tartalom, s olvadt össze egy közös ünneppé. A keresztények Pünkösdkor azt ünneplik, mikor Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...