2012. szeptember 11., kedd

Akit eddig más oldalról ismertem...

Mennyi értékes emberfőt termett a székely-partiumi föld! Lám Gazdáné Olosz Ella textilművészként aprópénzre váltva tudását milyen kiváló kézimunka könyvet is hagyott maga után... Talán Ti is ismeritek erről az oldaláról - de érdemes felemlíteni emelkedettebb munkáit.

 A kovásznai városvezetés...  Gazdáné Olosz Ella textilművész hagyatékából szervezett állandó kiállítást. a textilművész 21 reprezentatív munkájából... E galériával kívánnak tisztelegni a 75 évvel ezelőtt született művész előtt, aki Kovásznán élt és alkotott...

A galériát megnyitó Köllő Margit textilművész megállapította, ha Gazdáné Olosz Ella a kezdeti figuratív ábrázolásai útján halad tovább, akkor is nagyot alkotott volna. Úgy értékelte, a textilművész a keleti tanulmányútjain tanult ikat
* technika alkalmazásával jutott el pályája csúcsára.

Késői munkáiban "pulzál a lélek - a forma nélküli, a megnevezhetetlen, az isteni nyilvánul meg; az univerzum esszenciája". A kiállított faliszőnyegek "az egyszerűség döbbenetét" váltják ki a szemlélőből.

Gazda József író, műkritikus, a néhai művész férje elmondta, felesége halála óta fő feladatának tekintette, hogy hátrahagyott műveit láthatóvá tegye. Törekvése a Kárpát-medence húsz városában tartott emlékkiállítás után a galéria megnyitásával valósult meg.


Forrás: MTI


*Az ikat egy távol-keletről származó ősi technika, melyben a szövés során a kézzel megfestett láncszálak foltszerű színhatása dominál. A pamutszálakat egyenként megfestik a szövés előtt, így ezekkel hozzák létre a kész szövetben a foltszerű hatásokat. A technika tehát a kézi festés, és a szövés érdekes együttese.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...