2012. szeptember 24., hétfő

Gitár és kottatartó stílbútor

Mammka, gratulálok! Gyakorlatilag már meg is fejtetted a feladványt!
"Az első fotón még arra tippeltem,hogy egy varrógép asztalka. Aztán közelebbről és kinyitva egy könyvtartó, hogy ne kelljen a könyvet tartani. Érdekes! Még sosem láttam ilyet. A zongorákon ilyen a kottatartó, de ott zongora is van hozzá:-) Régi darab - gondolom. Ha mesélnél róla, én nagyon szívesen olvasnám!"

Nos, egy igazi spanyol kottatartó fogadott bennünket a madridi lakásban. Mi sem ismertük, de felállítva tényleg hasonlít a nagyapám harmóniumán a kottatartó megoldására... Mivel itt a gitár szinte népi hangszer, és ülve játszanak, kényelmes, és a zene szünetében gitártartóként is szolgált, vagy más hasonló, hosszabb hangszert is tarthattak rajta, pl. fuvolát.

Ha már anyai nagyapámra terelődött a szó - ő egyszerű középbirtokos parasztemberként nagyon muzikális és törekvő ember volt. 40 mérő búzáért beszerzett egy amerikai gyártmányú harmóniumot a várostól 12 kilométerre, a belső-szőrháti dűlőn álló tanyájára. Vasárnaponként begyalogolt a városba a kántorhoz orgonaleckéket venni... A lovakat ugyanis dőreség lett volna ilyen 'úri huncutság' végett befogni a parasztkocsiba...
Hát, nagyot fordult a világ azóta - ő az "első" háború után kezdte a családalapítást, s bizony nehéz világ volt. Hadirokkant bátyja, aki a gazdálkodásban fejlövése miatt fél gőzzel vehetett csak részt, egy ideig a tanyai olvasókör dalárdáját vezette. A Tata meg ugyanattól a kántortól tanult orgonálni a vásárhelyi belvárosi templomban, aki Ilosfalvy Róbertet is elindította zenei pályáján:-)

Sajnos a mi harmóniumunkról nincsen képem - de nagyon hasonló küllemében ehhez - szintén egy manuálos(ez az asztalka, ahol a billentyűk el vannak helyezve), de több regisztert tartalmaz, mint ez itt(ezek a fönti kis kerek porcelánfejű gombok, amikkel a hangzás még fokozható).


Orgonaszerű billentyűs hangszer, mely fúvó- vagy szívószerkezettel ellátott, átcsapó acélnyelvekkel képezi a hangot, és megszólaltatásához pedállal-lábítóval kell pumpálni az áramoltatott levegőt. Feltalálásának ideje kb.1810, és a következő 100 évben ez volt a legnépszerűbb házi hangszer. Ma elsősorban kisebb templomokban,  kápolnákban használják egyházi zene megszólaltatására. Bővebb információ: : http://www.kislexikon.hu/harmonium.html#ixzz27OufX02J

Kár, hogy nem hoztunk otthonról gitárt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...