2012. november 6., kedd

Mi fán terem a szamóca?


Hát persze, hogy szamócafán! Kezdetben nemigen értettem, mi is az a fa, aminek a gyümölcsét dézsmálja a mackó, Madrid jelképes állata a Puerta del Sol terén... a Városháza jobb oldalán. Tényleg ezen a meglepő néven tárgyalja a kertészeti irodalom: NYUGATI SZAMÓCAFA/Arbutus unedo/, spanyolul Madroño.


A Földközi tenger középső és nyugati medencéjében, valamint Írország partjainál elterjedt faj, az erdei szamócáéhoz hasonló ízű, bár nem annyira zamatos piros termésekkel. Az apró magok ugyanúgy kívül találhatóak a gyümölcs felületén, akár a szamócánál is. Fényes, sötétzöld bőrszerű, babérszerű leveleivel nagyon dekoratív mediterrán jellegű díszcserje. 

Így ősz végén a kis bokron vagy fácskán nemcsak egyszerre láthatók a még éretlen sárga és a beérett piros gyümölcsök, hanem mintha a növény kevesellné a maga nyújtotta látványt, ugyanekkor bontogatja fürtökbe tömörült kecses csengettyűvirágait is. Az apró, gyöngyvirághoz hasonló csuprok kezdetben zöldesfehérek, majd rózsaszín árnyalatot öltenek. A virágzás tavaszig, azaz majdnem fél évig tart!

A napokban találkoztam már ezzel a meghökkentő jelenséggel, de azt hittem, hogy csak az időjárás incselkedésének tudható be a virágzó jázminbokor:
 
Nálunk természetesen csak védett helyen telel át. Előfordulása szubtrópusi és mediterrán éghajlatú területeken, lomberdőkben jellemző. Őshazája a Földközi tenger partvidéke - ezeket az 
örökzöld cserjéseket makkiának nevezik. A paratölgy, a babérfa és a magyal mellett ott sorakozik a nyugati szamócafa is.
 

Azokban a szűk időszakokban, amikor nem virágzik, és terméseit sem érleli, fényeszöld lombozata gondoskodik a díszítésről: az ovális, 4-10 centiméter hosszú, fogazott élű levelek idősebbjei olajosan csillognak, a fiatal hajtásokon pedig rózsáspiros, rezes árnyalatú levelek fejlődnek. A fácska vöröses törzse is dekoratív, idősebb korában sávos foltokban vedlik, és ezáltal érdekes mintázat alakul ki a törzsön. 
 
A calla Mayor, a Fő utca fácskái alatt tábla hirdeti...

Előnye még, hogy lassan növő fácska, dézsában tíz év alatt mindössze másfél méteresre nő, és jól tűri az alakító metszést.
A szamócafa mediterrán igényű növény, ami azt jelenti, hogy nálunk dézsában kell nevelni, mert a tartósan mínusz 10 fok alatti hideg kárt tesz benne. Örökzöld, télen is díszítő növény lévén inkább olyan helyen teleltessük, ahol mindennap láthatjuk, például világos lépcsőházban vagy fűtetlen verandán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...