2012. december 14., péntek

Csipkecsodák


Választékos műsorral nyílt meg ma a 110 éves halasi csipke Iparművészeti Múzeum-beli kiállítása. Pont ott, az e napon nyíló karácsonyi  vásáron mutatták be elsőként a nagyközönségnek Dékáni Árpád és Markovits Mária közös munkáit. Méltán mondhatni, onnan indult világhódító útjára ez a páratlan szépségű alkotás. Volt a megnyitón hegedű és hárfa muzsika, csipkés divatbemutató, vásár és fogadás is, végül bele lehetett lesni a csipkevarrásba...

 Kiskunhalas, Markovits Mária és Dékáni Árpád szobra
Fotó:
Azt is megtudtam, hogy 2013. január 19-én családi nap keretében sok különleges program lesz, többek között tárlatvezetés a csipkekiállításon, és a látogatók által bemutatott régi csipkéket értékelik a szakemberek.
"A halasi csipke világhírű magyar innováció, már a megalkotásától kezdve hungarikum, 2010 óta pedig a magyar Szellemi Kulturális Örökség védett eleme. Egyediségét a magyar hagyományokkal keveredő szecessziós mintakincs és a különleges, egyedülálló készítéstechnika adja. Újdonságát az egyedi készítéstechnika is adta. A varrott csipkétől szokatlan módon – Markovits Mária újításának köszönhetően – a főmintát a stoppolásos technika emelte ki, amit a színes selyemszálak és a korai darabokon a hangsúlyos zsinórozások tovább fokoztak. Később a stoppolás kisebb felületre szorult vissza, helyét a változatos csipkeöltések vették át. A halasi csipkében alkalmazott öltések száma meghaladja a 60-at. Új, főként virágindákból és alakos jelenetekből álló mintájának légies könnyedsége magával ragadó."

Ez a falatnyi minta 10 munkaóra alatt készül el:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...