2012. december 10., hétfő

Luca napja, december 13.

Még mindig 110 éves a halasi csipke... Ahogy a tavasszal Halason ezt ünnepelték a nemzetközi csipkefesztivállal, most az Iparművészeti Múzeumban rendeznek több hónapig tartó csipkekiállítást.
Úgy tudom, nagy haccacáré lesz, csak hivatalos meghívóval lehet bejutni a megnyitóra Luca napján, dec. 13-án du. 5 órakor... De egészen Jégtörő Mátyásig nyitva tart a kiállítás! Persze igazi bemutató a készítés menetéről csak a megnyitón lesz...



Dec. 13-án Szent Lucára emlékezünk, aki előkelő szirakuzai(Szicília) családban nevelkedett. A keresztény hitre tért szép fiatal leány szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt hitéért. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták.

Santa Lucia - Quirizio da Murano - itt érthetővé válik az egész ikonográfia.
 
A skandináv országokban, ahol a fényre a hosszú zord tél miatt nagyon vágynak az emberek, Luca napja lényegesen jelentősebb ünnep, mint nálunk. A Luca-menyasszonyt koszorúval és gyertyával 1780-ban említik először, és a szokást újraélesztették Svédországban Nobel Alfréd halála évfordulójával összefüggésben. Nevezeten a Nobel-ünnepségek zárónapja december 13, és e napon gyertyás-koronás lányok köszöntik az új Nobel-díjasokat.

Luca napjához több népszokás is kapcsolódik, mivel a Gergely-naptár bevezetéséig(1582) ez a nap volt az év legrövidebb napja (ellentétben a mai téli napfordulóval, ami december 21-én, esetenként 22-én van). Ez a nap éppúgy alkalmas termékenység varázslására, mint házasság-, halál- és időjóslásra, vagy bizonyos női munkák tiltására. Az egész magyar nyelvterületen gonoszjáró napnak tartották, és mindenütt védekeztek a boszorkányok ellen. Luca napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. Másutt Luca-napon a család minden tagjának sütnek egy lucapogácsát, és egyikbe pénzdarabot rejtenek el. Aki ráharap, szerencsés lesz.
 Luca-székéről, Luca-napi búzáról itt lehet olvasni!
  
Luca-naptár - Luca kalendárium... 92 éves Édesanyám a mai napig vezeti:-) E hagyomány szerint a következő esztendő januárjában olyan idő lesz, mint Luca napján, februárban olyan, mint Luca másnapján és így tovább egészen karácsonyig, ami a következő december időjárására utal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...