2012. június 28., csütörtök

A Tápió mentén...


Régen elszármazott vásárhelyi barátnőmet látogattam ezen a vidéken. Hát a vitrinje polcain csodálatos csipkék lapultak! Egytől egyig leheletvékonyak, igazán csipkeszerűek. A felső neccet pl.3-4 mm-es hálóra hímezték, a mellette levő kötött terítőcske közepes varrótűvel, az alsó pedig merkelőtűvel készülhetett, olyan pindurka az egész... Minden tüllhímzés leheletfinom a tüll adottságai folytán, de az övé valami népi hímzés idéz fel, és olyan bájos egyszerűséget áraszt ... Középen a vert csipke mintájának az újszerűsége ragadja meg a tekintetet. Nem mindennapi a két szélső varrott csipke sem: az első alighanem Pannónia csipke, a másik szélső talán csetneki vagy szolnoki csipke lehet? Majd valaki talán segít ebben:-)

Örökségként maradtak barátnőmre ezek a becses darabok - és az az érzésem, mintha egyetlen nagyon kiművelt kéz munkái lennének, mert van bennük valami egységet sugalló harmónia... Talán bennük is a népies formavilág adja ezt a sajátos egységet. Semmi hivalkodás, inkább visszafogott elegancia...

Örülök neki, hogy fölfedeztem őket - és megmutathatom Nektek....

2012. június 26., kedd

Putnoki verbuváló

Jó lenne elmenni - találni valakit kísérőnek...
Meghívó a Gömöri Múzeum kutató napjára


      A csipke szakmai bizottság kutató napot szervez a putnoki Gömöri Múzeumba
   2012. július16-án /hétfőn/ 10-16 óráig /Putnok, Serényi L. tér 10/
Július 10-ig lehet jelentkezni: neszadeline@freemail.hu              

A tervezett programban lehetőség van múzeum textiltárában található csipkével díszített textilek és viseleti darabok megtekintésére, fotózására, rajzolásra
A résztvevőket köszönti: Nagy Vincéné népi iparművész. a M. Csipkekészítők Egyesületének elnöke
    A múzeumot  Zsuponyóné Ujváry Mária etnográfus, a múzeum igazgatója mutatja be
    A szakmai programot, a kutatást segíti: Neszádeliné Kállai Mária a Népművészet Mestere és  Petrik       Istvánné gyűjtemény kezelő
  
    Putnok megközelíthető: Miskolc Tiszai pályaudvarról induló vonattal vagy autóbusszal, a Búza térről /busz a múzeum előtt áll meg/
    Szállás is kérhető 3175 Ft-ért az önkormányzat Vendégházában, ami a múzeum  udvarában található Ebéd: Havanna étterem és pizzériában rendelhető, de a közelben élelmiszer bolt is van
Szeretettel várják a csipkekészítőket és minden más érdeklődőt!

 Részlet Dukai Ditta: A csipke a Felföld népművészetében c. dolgozatából:

Kis történelem lecke Gömör (vár)megyéről: szerintem Ti se sokat tudtok róla - Rozsnyó - Rimaszombat - Putnok vidéke

            Az 1970-es évek végén a határ mindkét oldalán megindult a gömöri magyar falvak néprajzi kutatása. 1986-ban Ujváry Zoltán kezdeményezésére megalakult Putnokon a Gömöri Múzeum az egykori vámházban, a város legrégebbi, XVII. századi részleteket is tartalmazó épületében. Miért is volt ez oly nagy esemény?
 1945 után ez a szó - Gömör - szinte teljesen eltűnt a magyar nyelv szókészletéből. A háború után nevelkedett generációk már nem is nagyon tudták, mit takar ez a kifejezés. Amikor hosszú évekig tartó előkészületek után 1987-ben megnyitotta kapuit a látogatók előtt a Gömöri Múzeum, a mai Magyarország területén már csak a miskolci Gömöri pályaudvar és egy apró település, Gömörszőlős őrizte ezt a nevet. Megnyitását követően hónapokig csak a MÚZEUM felirat volt olvasható az épület homlokzatán... A hiányzó GÖMÖRI jelző hat betűje pedig... azért nem kerülhetett ki, mert nem volt, aki felvállalta volna, hogy a trianoni határ tőszomszédságában, a bánrévei határátkelőhelyre vezető főút mentén kitegyék ezeket a betűket: GÖMÖRI. 

2012. június 24., vasárnap

A kaktusz virága


Sose volt még ilyen dús... Talán annak köszönhetem, hogy a másik oldalát csöppet megcsípte a tavaszi fagy?
Vagy csak búcsúzik tőlem? Szerintem van lelkük a növényeknek... Megérzik a törődést - és szeretnek gyönyörködtetni:-) Pl. az egynapos virágzást többnyire hét végére időzítik.

Nagy kérdés, lesz-e őszi virágzás? Mert 2-3 virág már volt rajta korábban, de évek óta kétszer ontja őket. Ill. mostanában még közben is elapróz néhányat... Lépcsőházban tartom, nyáron meg a forró teraszon. Csak néha kap tápot.


2012. június 23., szombat

Kézműves kiállítás a Vajdahunyad várban

Az AMKA, az IPOSZ és a BKIK Kézműipari tagozata a Mezőgazdasági Múzeum földszintjén bemutatja az év kézműipari pályázatára érkezett legszebb darabokat. A tematikus cél ebben az évben A VÍZ VILÁGA megjelenítése lesz. Mindenképpen ott leszek, mert barátnőm, Csipke47 Marika neccmunkái szerepelnek.

A kiállítás július 2-tól 20-ig tart nyitva.

2012. június 20., szerda

Tavirózsás nyár

Nagy fiam, mielőtt magyartanár lett volna, rajongott az állatokért. Biztos ebből eredt pár évvel ezelőtti ötlete, hogy készít egy kis tavat a kertben. Nos, a viszonylag csekély tavacskában a halak eléggé sínylődnek, de tavaly szereztem bele tavirózsát. Az idei első bimbó ugyan elenyészett... Most a kánikulai napokra kinyílott. Minden reggel lesem, hogy bontakozik ki:
 
Üdvöz légy a blogon, Rita Pavelka. Kérlek, ne nézz oly bánatosan! Örülök, hogy itt vagy!

2012. június 19., kedd

Kincset kaptam - Uj Idők Kézimunka Könyvei


Egy anyatárs(fiam barátjának édesanyja) örvendeztetett meg ezzel a három kiváló állapotú Új Idők évkönyvvel az 1930-as évek derekáról... Ismertem a sorozatot - sikerült is korábban megszereznem a csipkés füzetet sokkal silányabb, puha táblás fazonban: Dirner Alice-Feyérné Kovács Erzsébet: Csomózott, vert és rececsipkék - Az Uj Idők Kézimunka Könyve 1938-ból.

Az Uj Idők - akkor még így volt helyes az írás! - korabeli társasági lap, azaz a "magyar uricsaládok képes irodalmi folyóirata", amit nem más, mint Herczeg Ferenc szerkesztett.
Telis- de teli vannak a gyűjtemények alapos leírásokkal, szabadkézi rajzokkal illusztrált képekkel, öltésekkel, népi munkákkal, stb.
Saci nagy örömet szerzett nekem vele - pedig antikváriumba is vihette volna... Jó szemű pedagógus, aki inkább hét gyereke(hat égedelem eleven fiú) felnevelésén szentül...

A hímzőkönyv(1935) is nagyon részletes, pl. az angol madeira hímzést gádoros, a Richelieu-munkát pántos hímzésnek nevezi. Sokat ír a kún hímzésről - ez meg hosszú ú-val íródott... A vásárhelyit  csak megemlíti, és utal az egy tőről fakadásra. Olyan érdekességeket mutat még, mint a zobor-vidéki gyetvai hímzés, ami a hímzés és a horgolás kombinációja.

Szinte Kodály-i megfogalmazást találtam benne a témánkról:
"Milyen legyen a kézimunka?
  • Legyen a mintája a célnak megfelelő,
  • anyag és technika szempontjából alkalmas,
  • nem naturalista hatásokra törekvő, hanem stilizált művészi terv,
  • készüljön jó anyagból,
  • tökéletes kidolgozással.
Legyen összhang a munka terve, anyaga, technikája és  rendeltetése, alkalmazása között... Ezeknek a követelményeknek mely kézimunkák felelnek meg a   legtökéletesebben? A népi kézimunkák ezrei!
Nem minden tökéletes, amit a nép ad, mégis, a népi ízlés ritkán téved, és amit generációkon át megfelelőnek, jónak, szépnek ismert el, az majdnem mindig a célnak megfelelő, ízléses, összhangos és művészi szempontból is kifogástalan.

2012. június 14., csütörtök

Menjünk Terénybe!

Köszöntöm olvasóként Csík Dianát!  Nézelődj, gyönyörködj...

Most a Hunnia Csipkemúzeum felhívását adom közre:



2012. június 16-án megnyílik a múzeumi kávézó, ami a Hunnia csipke megalkotójának Edvi Illés Gizellának a családnevét viseli. A helyszínen kávé mellett teát, házi szörpöket, hideg-meleg szendvicseket, süteményeket és fagyit fogyaszthatnak vendégeink. Nyitva tartás minden nap 10-20 óráig.
2012 tavaszán két képzés is lesz a múzeumban. Mindkettőről bővebben a honlapon a  rendezvények /képzések menüpontban olvashatnak.

Elkészült az augusztusi felnőtt tábor meghívója és tájékoztatója. A részletek a honlap rendezvények/táborok oldalán olvashatóak.

Megjelent egy interjú a vidéki élet oldalon. Érdemes elolvasni!
A magyar kultúra napja alkalmából Hunnia kiállítás nyílt Ózdon a művelődési házban, 2012. január 20-án. A kiállítást a terényi Hunnia Csipkemúzeum rendezte. A róla készült beszámolót itt tekinthetik meg.
Egy kedves látogatónk, Rosta Erzsébet, úti beszámolót írt a csipkemúzeumról. Köszönjük neki!

A rendezvény után számtalan cikk jelent meg rólunk. Közülük egy kis ízelítő…
A Népszabadságban… a Klubrádióban... a Magyar Újságírók Országos Szövetsége honlapján… a  
Heves Megyei Hírlapban…

2012. június 3., vasárnap

Gombold - megint - újra!

Ma Budapesten a Kossuth téren színes programok peregnek a NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS ÜNNEPE jegyében. 18 óra 30 perctől „Divat a magyar” címmel vonulnak fel a kifutón a „Gombold újra” öltözéktervezési pályázat elmúlt két évének pályamunkáiból válogatott népi ihletésű darabok. 

2012-ben is meghirdették, már másodjára a "Gombold újra" viselet- és viseletkiegészítők pályázatát, amelybe bevonták a Népművészeti Egyesületek Szövetségét és a Hagyományok Házát is.
Mivel csak most hallottam a hírt a rádióból, kis ízelítőt mutatok
Az alkotásokat megtekinthetők a "Gombold újra" honlapon. A bemutató március 31-én szombaton volt.
Közönségdíjat is hirdettek .


Farkas Anett nagydíjas munkáit - mintha Makovecz Imre épületei illegnének a kifutón.... 

A másik nyertes Henter Apor Csodaszarvas kollekcióval:

 A kortárs kategóriában Nagy Móni és Hendzsel Ilona nyerte meg a legjobb kiegészítőért járó díjat. A design és hagyomány pályázatban Somogyi Alettnek ítélték a legjobb kollekcióért, és Vitányi Annának a legjobb kiegészítőért járó díjat.
  Boldog kötődés               


www.origo.hu/kultura/20120401-busojaras-vagy-divatbemutato-masodszor-rendezte-meg-a-kim-gombold.html+&cd=6&hl=en&ct=clnk&client=firefox-a

2012. június 2., szombat

Ezt találtam a "Varródobozban"

Guerilla Knitting Budapest 2012. május 29.


A mai szép, napsütötte délutánon (mely színes szándékaink és fonalaink tiszteletére dacolt az időjósok véleményével) legalább másfél tucatnyian kiültünk a Deák téri evangélikus templom lépcsőjére kötni-horgolni, turisták és pesti, munkából hazasiető lakosok legnagyobb bámulatára, majd szépen fogtuk a helyben (illetve a leleményesebbek által már otthon előre) elkészített mindenféle szépséges alkotásunkat és felvarrtuk őket a kopár lámpaoszlopokra. Sokan illeték elismerő szavakkal a tevékenységünket, remélem, hogy a továbbiakban is mindenki örömére fog szolgálni és még sokáig úgy marad, ahogy távozáskor hagytuk. 
Nagyon tetszik!!! Máskor szóljatok előre!!! Csatlakozom!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...