2013. március 5., kedd

MÁRCIUS – böjtmás hava – tavaszelő v. kikelet hava

Hadd üdvözlöm új követőimet még februárról: legyetek itt otthon, Manka és Ursa minor!

És örülök a 60-ezres látogatói számnak is - bár az az igazság, hogy nekem bizonyára még többet jelent ez a napló... Ezen mérem az idő múlását, és rögzítem, hogy mik merülnek föl bennem...



A latin Martius hónapnévből ered a március elnevezés. Annyit tesz: Mars (isten) hava. Rómában az ősidőkben az év kezdő hónapja volt, megfelelően a mediterráneumban elterjedt tavaszi napéjegyenlőséghez kötődő évkezdési szokásnak. A tavasz-újévet március Idusán, holdtöltekor ünnepelték. Róma többi márciusi ünnepe a hadi évadra való felkészülés jegyében zajlott, Mars isten harcias természetével magyarázandó. Ilyen volt a lovasszemle ideje, ami később lóversenynap lett; a felserdült ifjak tógát öltöttek, azaz katonaköteles korba léptek(Liberalia); megtisztították a télen berozsdásodott fegyvereket Minerva istennő ünnepén, majd kipróbálták a harci kürtöket és seregszemlére trombitálták vele a hadköteleseket. 

Március régi magyar neve ájtatosabb szemlétet takar - bár ugyanúgy vallásos érzületű, csak kevésbé militáns: Böjtmás hava, mivel a böjt második hónapja. A nagyböjt java többnyire valóban márciusra esik. Más régi elnevezései a tavaszra utalnak.

Tavaly a gömöri kirándulásunkon Ídesrúzsámmal megálltunk Bodonyban a Kincsesházban: ott láttuk Gál Krisztina festett csempéit Bartalis János verseivel:


ezzel köszöntöm ezt a kócos, szeleburdi hónapot. A Gál család tiszta szobáit nem átallom ide föltenni - épp az volt a meghökkentő intimitás a látogatásunkkor, ahogy beengedik a nyitott szívű érdeklődőket az életükbe... Nem tapasztaltam ilyen mértékű önzetlenséget soha... Mindennél perdöntőbb bizonyíték arra, hogy lehet ma is kényelmesen élni hagyományos körülmények között. Mindenkit biztatok, keresse fel őket a Mátrában - élvezni fogja!!!

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...