2013. május 19., vasárnap

Piros Pünkösd?

Pünkösd nekünk katolikusoknak piros - a bibliai történetből  a kiáradó, élettel teli Lélek, a szeretet, a tüzes lángnyelvek miatt... Ez a liturgikus szín, ebbe öltözik a pap is, és tán a pünkösdi rózsát is ez avatta tán az ünnep virágává.
Csakhogy a görög katolikus vallásúaknál hallom, hogy a zöld a pünkösd színe...
Eheti vallási műsorukban beszél egy muzeológus-néprajzkutató templomaik zöld ágakkal való földíszítéséről, sőt a néhai falusi házak ágakkal, levelekkel való ékesítéséről. Sőt zöld fűvel-sádssal fel is szórták a templom padlatát. Ahogy húsvéti feltámadás = rügyfakadás betetőzése a pünkösdi szeretet-kiáradás, a természet levelekbe öltözése, virágba borulása.
Próbáljátok meg beállítani először az egymás alatti műsorokból rákattintva az időpontra -13:30, aztán fent középen 13 ó 44 percre csúsztassátok -

A Pelikán Néptáncegyüttes honlapjáról: "A táncos alkalmak egy éven belül két időszakra oszthatók: „zöld farsang”, a Pünkösdtől Adventig terjedő időszak – „fehér farsang” a Vízkereszttől (jan. 6.) Húshagyókeddig tartó időszak. ... Télen a kevesebb munka miatt több lehetőség, alkalom adódott a táncra, és ha figyelembe vesszük a farsangi hétköznapok fonóit, melyeknek vége legtöbbször táncban csúcsosodott, és nem egyszer reggelig tartott, elmondhatjuk, hogy régi fiataljaink sokat és valószínűleg nagyon jól táncoltak. Természetesen nyáron is voltak „táncok” (táncos alkalmak), de ezek kizárólag a hétvégékre szorultak a nyári mezei munkák miatt."  

Ennyit a piros Pünkösdről - ami Spanyolországban nem kétnapos ünnep. Miként karácsony sem, mert itt tartományonként több helyi jellegű ünnep van. Húsvétkor oly módon van hosszú hétvége, hogy Nagypéntek az ünnep, sőt néhol még nagycsütörtök is a húsvét hétfő rovására. Madridban pl. több napig tartó szt. Izidor ünnep volt épp a héten.
Magyarországon 10 fizetett munkaszüneti nap van jelenleg. Spanyolföldön csak általános nemzeti-vallási ünnepből van 10, és ehhez még tartományonként 6 egyéb munkaszüneti nap van kijelölve. Ezek közt Vízkereszt és vagylagosan nagycsütörtök ill. húsvét hétfő a legáltalánosabb.

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidfpW_gt1q4abCWww8hdbjii0kZK_TBvDjRjYzXZHzyOdrHR2zfg7lAIZ4miwoO2NANZxcho3WidUQj2Jkrqlo8B00z1BFZwJO0WRszp4TiDjb99DHxpu_FptQvDMMi6_LP7TVnke130M/s1600/Pentecost%25C3%25A9s_%2528El_Greco%252C_1597%2529-3.jpg
Spanyolul az ünnep neve az eredeti görög pentecostes, azaz ötvenedik szóval, amiből a mi pünkösdünk is kialakult. Ez a név a Húsvét utáni 50. napra utal. Eredetileg az aratás utáni hálaadás (Sávuot) napja volt, később pedig a Sínai-hegyi törvényhozás ünnepévé vált. 305-ben püspöki szinódus(Nicea) rendelte el a Szentlélek eljövetelének megünneplését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...