2013. június 3., hétfő

Eszpartó- vagy alfafű

Sose ismertem ezt a szót... De már régóta nézegetem a Puerta del Sol és a Plaza Mayor közti két kézműves boltnak a kirakatát... Sok terjedelmes fonott portékát kínálnak, egyesek számomra ismeretlen szálas anyagból készültek. No, ez lehet az eszpartó... Ez vezetett nyomra:

 
A Sol szögletében, a Calle Mayor első házának, a Casa Cordero-nak a sarkát egy rokkás címer díszíti:  
Nem csak a régi fonó alkalmatosság, hanem az utcanév is ennek a számunkra ismeretlen eszpartó- vagy alfafű kikészítésének az emlékét őrzi: calle de Esparteros.

Ez az erős szálú fűféle nálunk inkább csak import szandálok talpszélén és pántjain tűnik föl:

"Déli Európában, Alfa és Halfa északi Afrikában honos pázsitfaj levele. Ez 30–50 cm hosszú; száradva megsárgul és hengeresen göngyölödik össze. Ebben az állapotban használják nálunk a viginia-szivarba, hazájában pedig fonatokra, tilón összezúzottan hegyi-cipőre, kötelekre vagy derékalj töltelékéül. Különös kiáztatással finom papiros gyártására alkalmas. Erre a spanyol fajta jobb, mint az afrikai, abból 42-50, emebből csak 40-45% a rost, a többi pozdorja. Afrika fönnsíkjai oly mennyiséget szolgáltatnak, hogy Spanyolország elmarad mögötte, kivált mivel öntözőcsatornákat ástak és mezei vasutakat rendeztek be." Pallas Lexikon
Nyilván a spárga szavunk is valamilyen rokonságban lehet az elnevezéssel:-)
Ebből készült rusztikus kézműves termékeket lehet látni a kirakatokban és országszerte. És persze, ahogy üvegen keresztül ki lehet venni a formáját...
 Bödön, szakajtó és játékcsacsi:
 Málhás jószág hátára illő kétputtonyos kosár, a serón 125 EUR!
Érdekes mediterrán vidéki alkalmazás: az olivaolaj hagyományos korongos préselésénél az olajbogyómasszát növényi rostokból, leggyakrabban eszpartófűből szőtt korongokra viszik fel néhány centiméter vastagon. (Ma ezek a korongok már szintetikus szálakból készülnek.) A korongokat a közepükön lévő lyukkal ráhúzzák egy rúdra, majd a több tucatnyi korongot kézi (vagy újabban gépi) erővel elkezdik felülről préselni. A kiszoruló zavaros folyadék, amely olaj és növényi lé keveréke, a korongok oldalán folyik le egy gyűjtőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...