2013. június 26., szerda

Gaudí

A bőség zavara... Most látom, hogy tegnap volt Antoni Gaudí 161. születésnapja. Itt Spanyolországban meg KELL emlékeznem róla. Nemcsak azért, mert katalán lévén a spanyolokhoz kötődik a neve, munkássága, hanem mert olyan egyedi és megismételhetetlen figurája az építészetnek, akit követni is alig tudnak - és a műveit befejezni is alig sikerül.


Bár itt azért nem egyedi eset 110 évig építeni egy katedrálist... A középkorban olykor néhány év alatt összehoztak egyet... Akkor még minden szellemi-anyagi erő a misztikus kapcsolatokra irányult. Itt Madridban is nemrég készült el - inkább klerikális presztízsviták okán - a koronázó főszékesegyház... A nálunk is méltán népszerű - és persze vitatott - organikus építészet tőle indult: „A könyveknél többet ér, ha közvetlenül a természetet tanulmányozzuk.” mottóból...


Azért ma is hat, ha nem is látványosan, de épp mostanában láttam nem messze tőlünk egy a Casa Milá-ra hajazó modern épületet:

2 megjegyzés:

  1. Szép....
    Néha nem is tudom,hogy hol vagy?:)
    Tetszik a profilodban ez a "mindenhonnai".:)

    VálaszTörlés
  2. Pedig mint paraszti ivadék, otthonülő vagyok... Csak mindig máshogy alakul... Vásárhelyről "bejáró voltam" a szegedi egyetemre. De egy másodgenerációs vásárhelyi fiú spanyol tanárként Pestre csábított. Mentségére szolgál, hogy generációs családi házba:-) Majd 13 év gyes-gyed-főanyaság. Végül egy hirtelen spanyol kiküldetés hattyúdalként:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...