2013. július 22., hétfő

Szuper hold július 22-én éjjel

Túl vagyunk Szent Iván éjszakán, ami az év leghosszabb nappala, a nyári napforduló időpontja. Magyarországon a délszláv hatásra az Iván változat honosodott meg a magyar Jánossal szemben. Keresztelő Szent János napjának előestéje, a június 23-áról 24-re virradó éjszaka megünneplése még a kereszténység előtti időkből származik. Több északi országban - a fehér éjszakákhoz kapcsolódva - hivatalos ünnepnap is: Lettországban, Finnországban, Svédországban. 

 A csillagok világában azonban ciklikusan még további ritka és látványos égi jelenségben lehet részünk:  a     szuper holdnak nevezett jelenség során égi kísérőnk eléri   egyik legfényesebb állapotát. Május 25-én érkezett először a Hold pályájának arra a pontjára, amikor a legközelebb állt a Földhöz.
  Ez még önmagában nem oly ritka (hiszen az év során   többször bekövetkezik), de  június 23-án a földközelség egybeesett a holdtöltével. A két tényező együttesen azt eredményezi, hogy a Hold fénye a szokásosnál többször erősebb.
Idén még július 22-én gyönyörködhetünk a fényes teliholdban. A három közül a "legszuperebb" szuperhold ugyan júniusban volt. "Szuper újhold" is létezik, amikor az újhold kerül Föld-közelbe. Ez január 11-én volt és december 3-án lesz újra.
A szép égi tüneménynek nincsenek komolyabb hatásai: a csillagászok szerint legfeljebb kicsivel alacsonyabb apály és magasabb dagály észlelhető a tengerparti területeken. És esetleg a holdkórosok lesznek még kevésbé álmatagok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...