2013. október 29., kedd

Ágota



Ágota tősgyökeres vásárhelyi, és "a háló alatt nőtt föl", amint . Az édesanyjáéknak ugyanis olyan műhelyük volt a két háború között, ahol nagy tételben készítették a neccmunkákat. Munkamegosztásban dolgoztak: egyesek csak hálót kötöttek, mások pedig a kereten hímezték a kész hálót. Később, az 1953-ban megalakult Vásárhelyi Háziipari Szövetkezetben is így osztották el a munkafolyamatokat.
A férjem nagymamája is bedolgozott a szövetkezetbe mindaddig, míg meg nem szerezte a nyugdíj-jogosultságot. Náluk a családi munkamegosztás ígyalakult: Nagymama hímezett - ő már a kész csomózott hálót kapta, és Nagyapa feszítette azt a keretre, aztán keményítős oldattal előre lekezelte, a végén ő "cakkolta körbe" sűrű huroköltésekkel, és még egyszer lekente keményítővel.


Ágota genetikusan kódolva van a rececsipkére, nem csoda hát, ha  nemcsak a munkái gyönyörűek, de az ízlése és fantáziája is bámulatos... Maga is tervez csipkéket, nemcsak minta alapján készíti a munkáit. Ő is ott volt az október eleji vásárhelyi neccgyűjtés beharangozóján.
A fenti munka saját összeállítás, az alábbi egy szép, klasszikus minta megvalósítása a Magyar Uriasszonyok Lapjából, 1930 körül... Gyönyörű arányok, csodálatos egyensúly. Egyszóval igazi rece!!!

3 megjegyzés:

  1. Eddig nem nagyon ismertem a csomózott rece alapú munkákat. Örülök, hogy ilyen szép dolgokat láthatok. Köszönöm. Olaszországban láttam szép necc dolgokat. Majd sort kerítek rá, s bemutatom.

    VálaszTörlés
  2. Kíváncsivá tettél - alig várom!

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...