2013. november 1., péntek

Dux-Lux-Rex-Pax II.

Korábban írtam ennek az egyházi textíliának a szimbolikájáról. Közben megtaláltam a szakértőjét Sárospatakon, a Református Teológiai Akadémián oktató  Pocsainé dr. Eperjesi Eszter személyében. Ő kezeli a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Múzeumát, ahol az utóbbi évtizedekben gazdag  református egyházművészeti anyag gyűlt össze elsősorban a Tiszán-inneni Református Egyházkerület gyülekezeteinek használatából kivont, ott letétben elhelyezett úrasztali terítőkből.
A professzor asszony nagyon kedvesen válaszolt: "A küldött terítő nem régi, szerintem a 20. század közepéről való. Elég nagyolva, géppel varrták bele a recét az anyagba. Sajnos nem igazán tudtam kivenni, hogyan készítették, de felteszem a kérdést, hogy nem horgolás-e? Életben kellene látnom, hogy tudjak nyilatkozni. A szimbólumok nagyszerűek. Rudolf Koch remekül használta a jelképeket. Görög kereszt formában: Üdvösség Királya, Békesség Fejedelme. A négy evangélista szimbólumaiban beékelve. Igazán nagyszerű."
Ahogy meresztem a szememet a fotóra, és próbálok visszaemlékezni, mégis úgy gondolom, h. varrott rece a munka. Ha hosszabban Pesten leszek, újra megnézem.

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...