2013. október 1., kedd

Rex-Lux-Dux-Pax

Biztos mindenki ismeri a mondást - talán G. B. Shaw-tól származik: Arra a biztatásra, hogy az idős kornak is vannak előnyei, gúnyosan visszakérdezett: Mondjon egyet is!
Egy pozitívum, hogy már annyi mindenről hallott az ember 60 év alatt, és néha úgy érzi, ezt is azt is már tudom - persze sokszor kiderül, hogy inkább csak ismerős, hallottam róla, és ezek nem is aktív ismeretek. Így voltam tavaly a barátnőm soros fiának esküvőjén:

 A Torockó téri templom szószékén láttam meg ezt a varrott recét. A család kedvesen le is fényképezte nekem, mert annyira megtetszett. Maga a motívum nagyon régi lehet - de a felírat is sokatmondó és a latin tömörség példája. Én ugyan nem tanultam latint, de alighanem a Rex-Lux-Dux-Pax felírat, amit angolra a King-Light-Lord-Peace szavakkal adnak vissza, annak Király, Fény, Úr és Béke a magyar megfelelője - szótár nélkül is.
Varrott rece a megvalósítás - ez keltette fel az érdeklődésemet... A helyszínen nem tudtak semmit mondani a munka eredetéről. Ezért most mindenütt kutatok utána...
Egyelőre csak annyit találtam, hogy a szókép Rudolf Koch (1876-1934) német tipográfus és szépírás író* keresztény szimbólumai közül való... Az allegorikus négy evangélista alakja nagyon archaikusnak tűnik. Már-már modern:-)
Talán egyszer megcsinálom csomózott recével:-)
Nem találkozott valamelyikőtök ehhez hasonlóval?
*A háború előtt ez még megbecsült foglakozás volt... Férjem nagymamája is végzett szépíró volt:-)

5 megjegyzés:

  1. Hát ,nem találkoztam,de nagyon élvezem olvasni a kutatásaidat!!!! Én is ilyen vagyok.:)

    VálaszTörlés
  2. Kinagyítva nekem horgolt recének tűnik nagyon vékony fonalból, bár lehet a kép csalós. Mindenesetre nagyon szép!

    VálaszTörlés
  3. Én meg régen láttam, de most került elő a fotó: úgy emlékszem, varrott rece, amit aztán hímeztek...
    Egyébként folyt. köv... A kutatás folyik...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...