2013. november 11., hétfő

Tours-i Szent Márton - Pannóniából

Ma van szent Márton napja, aki a régi időktől fogva Európa-szerte az egyik legnépszerűbb szent volt. Tisztelete a magyar hagyományban is jelentős, bár eléggé elhalványodott az emléke. Pedig nemcsak a megemlékezés gasztronómia vetületére érdemes figyelnünk. A római birodalom regnálása idején született a mai magyar földön - mindenesetre tours-i szent Márton néven tartja számon az egyház...

A Márton-napi libalakoma szokásának elterjedt magyarázata: mikor Mártont Tours városában püspökké választották, ő szerénységből, alázatosságból bebújt a libák óljába, hogy ne kelljen a magas méltóságot elvállalnia. A ludak gágogása azonban elárulta rejtekhelyét. 
A Márton-napi lúd fontos szereplője november 11. napjának, számos népszokás és mondás kapcsolódik ehhez a naphoz. Ilyenkor országszerte nagy lakomákat rendeztek. A hagyomány szerint: "Aki Márton-napon libát nem öszik, egész évben éhözik ....".

Kevesen tudják azonban, hogy nemcsak a felkapott El Camino zarándokút létezik, hanem az Európa Tanács 2005-ben a Szombathelytől Tours-ig vezető útvonalat is Európai Kulturális Útvonallá nyilvánította, hogy bemutassa Szent Márton életét és kultuszának kiemelkedő emlékeit.
Úgy tudjuk, 316-ban született a pannóniai Savariában, melynek helyén a mai Szombathely városa épült. Katonai tribunus(főparancsnok) fiaként tizenöt éves korában magának is katonának kellett állnia. De a jámbor hagyomány szerint már ott kitűnt jóságával, a betegek és a szegények iránti részvétével. Amiens-ből ered a legenda, hogy még fiatal katonaként egy didergő koldusnak adta a fele köpenyét. Ott is keresztelkedett meg ifjúkorában, míg aztán végleg letett a fegyvert, és a hit terjesztőjévé vált.

 A legenda egy ismeretlen magyar mester és El Greco megfogalmazásában - és az Út

Hányatott életében Galliában(Poitiers) működött, de elvetődött Itáliába, sőt átmenetileg visszatért Pannóniába is, és az édesanyját is megtérítette. A hagyomány szerint az egykor a szombathelyi Domonkos templom előtt álló kút vizével keresztelte meg, aminek helyén ma Rumi Rajki István Szent Márton szobra áll.

Csodák sora kísérte Márton püspök működését, és fáradhatatlanul dolgozott a hit terjesztésén még idős korában is. A halál is vidéki munkája során, egy vasárnapi napon, 397. november 8-án érte. Halálhírére nagy tömeg gyűlt össze. Poitiers és Tours egyaránt azon volt, hogy náluk helyezzék nyugalomra a püspököt. A toursiak az őröket kijátszották, és az ablakon kiemelték Márton földi maradványait. A Loire folyón csónakban vitték székvárosába, ahol november 11-én temették el. Temetésére közel 2000 szerzetes érkezett Toursba és hatalmas tömeg vett búcsút püspökétől. Sírja fölé tanítványa, Brictius kápolnát emeltetett.

1 megjegyzés:

  1. Bocsi, ha offolok, de ez neked való:
    http://svetnicka-tina.blogspot.hu/2013/11/mala-decka.html
    Nagyon szépecske:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...