2013. november 12., kedd

Budai folk-korzó

Budán, a Fő utca mentében két népművészeti kiállítóterem is működik egyvégtében. Ha nyakunkba vesszük a budai belvárost és a Vízivárosba vetődünk, érdemes szétnézni a Hagyományok Háza  környékén, mert a Corvin tértől a Fő utca alsó és felső szakaszán is találunk időszakos kiállításokat. Mindkét helyszínt a HH működteti, de ott csak színházterem van - aminek szintén érdemes rá-rápillantani a műsorára.
A Battyány tér felé eső komoly című Magyar Népi Iparművészeti Múzeum egy nagyobbacska kétszintes helyiség - még csak kezdeménye a múzeumnak... Fönt állandó, lent aktuális kiállítások vannak. 
 Sajnos a Szilágyi Dezső tér sarkán levő terem(a HH Népi Iparművészeti Osztálya) valójában a Népművészeti Egyesületek Szövetségének az irodája, így csak hivatali időben tart nyitva... Nem értem, mért nem lehet megoldani - akár önkéntesekkel is - legalább a hosszabbított nyitva tartást, hogy a hét végi turista-csalogatót már ne is említsem. Szerencsére a köztük lapuló MesterPorta legalább ésszerű kereskedelmi egységként működik és aszerint is tart nyitva... 
A Hagyományok Háza szeretettel meghívja Önt és kedves családját 
 a Bihari Népművészeti Egyesület  
című kiállításának megnyitó ünnepségére 
2013. november 20-án 15 órára 
            a Népi Iparművészeti Osztály kiállítótermébe (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.)                        Látogatható jan. 10-ig, hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra, pénteken 9 és 13 óra között.

Kiállítás a XXVII. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat díjnyertes alkotásaiból      

a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban,

Megnyitó: 2013. nov. 22. 14 óra, megtekinthető jan. 25-ig, keddtől szombatig 10 és 18 óra között.
XXVII. Kisjankó Bori kiállítás 
A Kisjankó Bori országos hímzőpályázat Mezőkövesdről indult, 1963-ban.
A kiírás szerint: „A pályázat célja a magyar népi hímzések és viseletek hagyományainak megőrzése és továbbfejlesztése, a régebbi, kevésbé ismert stílusok felkutatása és feldolgozása, továbbá olyan népi iparművészeti hímzések készítése, amelyek mind művészi, mind használati érték szempontjából megfelelnek a mai kor követelményeinek.”
Lakástextil és öltözködés kategóriákban pályázhattak az alkotók, ám elsősorban az előbbi témát részesítették előnyben.
A Népi Iparművészeti Múzeumban csak a díjazott textíliákat mutatják be. Mivel 2012-től a matyó népművészet a szellemi világörökség UNESCO-listáján helyet kapott, különdíjat adtak a legjobb matyó hímzést feldolgozó pályamunka alkotójának is. Látható matyó hímzéssel díszített estélyi ruha, tardi keresztszemes díszítésű merész felső, illetve a legújabb trendeknek megfelelő lakásbelsőkbe illeszthető hímzett függönyök, terítők, párnák stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...