2014. január 19., vasárnap

Lefölöztem a javát

Karácsony táján otthon lenni Budapesten nagy élvezet - de kín is... Hogyan soroljam a tennivalókat? Szeretne az ember lánya eleget tenni családanyai-háziasszonyi késztetésének - de ugyanakkor tömérdek kulturális csemege kínáltatja magát. Teljesen véletlenül még időben kaptam hírt az Iparművészeti Múzeum tárlatnyitásáról: igyekeztem hát lefölözni mindennek a javát az év végén. Mivel még bőven nyitva tart a bemutató, gyorsan közreadom a benyomásaimat.
Soha nem jártam ilyenen, mert ez különleges kiállítás: Textil+ néven a 4. Textilművészeti Triennálé anyagából való válogatás.                     

"Az eredetileg szombathelyi  triennálé pályázata kategóriánkénti minimális megkötéssel szabad kezet adott a művészeknek alkotásaik elkészítésére.
A textilművészet a 20. században eltávolodott a hagyományos keretektől, a természetes alapanyagoktól, a tradicionális felhasználástól és formavilágtól. Éppen ezért a hagyomány és az újítás, a használhatóság és az önkifejezés, a különböző anyagok és technikák ötvözése, azok megfelelő kombinációjának, arányának megtalálása igen izgalmas feladat. A téma nyitott. A textilhez bármi hozzárendelhető vagy bárhogyan értelmezhető, még textil sem kell feltétlenül hozzá. A kiállított alkotások a textil helyét keresik felgyorsult, értékvesztett világunkban, feszegetik a határokat, a kísérletező kedvről, a véleményalkotásról és a megszólalni vágyásról vallanak. Gyönyörködtetnek, elgondolkodtatnak, megmutatnak, újrafelhasználnak, játékra hívnak, szembeállítanak, leképeznek, átírnak, emléket állítanak, átlényegítenek."
Nyitva van még 2014. február 2-ig!


Izgalmas, sokszor nem is textil képezi az alapanyagot, hanem műanyag csipesz, drót, bélyeg, gégecső garmadája - és ebből alakítják ki a szövedéket... Érdekes...
 
Csipkeverő-varró barárnőkkel voltam - saját pályázati ötleteikhez kerestek inspirációt:-) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...