2014. március 4., kedd

A farsang farka

Ismert általában, hogy a Vízkereszt napjától hamvazószerdáig tartó - a Húsvét időpontjától, azaz a hold-járás szerint - változó hosszúságú időszak maga a farsang. Régen ekkor tartották a lakodalmakat, ami a pórnép legfőbb szórakozását jelentette, és a párválasztás ideje is ez volt a két böjti időszak között(Karácsony és Húsvét).A húshagyói vénlánycsúfolás is a farsangban párra nem lelt lányok kipellengérezésében állt. 
Az igazi farsangi mulatságok ideje az ünnepkört záró napokra esik: Farsangvasárnapra, Farsanghétfőre és Húshagyó keddre. A szombat estétől húshagyókedd éjfélig tartó időszakot nevezték tréfásan a „farsang farká"-nak.

Édesanyám elbeszélése szerint Hódmezővásárhely mezővárosban is farsanghétfőn volt a Katolikus Bál, mert a húshagyókeddi mulatság már belenyúlt volna a Hamvazószerdába... Viszont a hétköznapra fittyet hánytak.

 

A farsangi napok és szokások minden kultúrkörre kiterjedő népszerűségét az elnevezések kavalkádja is mutatja.

Farsang vagy karnevál?
A farsang bajor-osztrák a vaschangvassangfaschang majd a német Fasching jövevényszóból ered: a Faste: böjt  és az (Aus)schank: kimérés szóból ered, így a böjt előtti italok kimérését jelenthette. A latin carnem levare: húst elhagyni kifejezésbők származik - népies olvasatban: Carne, vale: Hús, ég veled! 

Húshagyókedd a farsang utolsó napja, ezen a napon esznek utoljára húst a nagyböjt kezdete előtt.

Hamvazószerda 
A farsang utáni nagyböjt első napja - a húsvét előtti 46. naptári nap. Az ősegyházban ekkor léphettek be utoljára a templomba a húsvéti keresztelés előtt álló bűnbánók mezítláb, zsákszerű ruhában, hogy a püspök vezetésével megszórja fejüket hamuval, kirója a penitenciát, meghintse őket szenteltvízzel. A nyilvános vezeklés megszűnte óta a hamvazás szertartása a nagyböjti időszak bevezetője. A pap az előző évi virágvasárnap barkájából hamvasztott hamuval keresztet rajzol a hívő homlokára: "Emlékezzél meg ember, hogy porból lettél és porrá leszel". Hamvazószerda szigorú böjt ma is a római katolikus egyházban - de ez már nem komoly. 
Hamvazószerda időpontja a húsvét előtti 46. nap.

A torkos csütörtök vitatott, hogy a Farsangvasárnapi sütés-főzési készületet jelentette-e, avagy éppen a akkorról és húshagyókeddről megmaradó étkek felélésére függesztették-e föl praktikus elődeink egy napra a böjtöt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...