2015. május 21., csütörtök

Néprajzi gyűjtőpályázat

Május 9-én zajlott le a Néprajzi Társaság Önkéntes Gyűjtő szakosztályának eredményhirdető ünnepsége a Néprajzi Múzeumban. Jóval száz fő fölötti érdeklődővel, nagy sikerrel zárult az esemény - csak sok herce-hurca volt körülöttem, ezért nem jutottam ide...
De pályázati honlapot és FB-oldalakat rendesen karban tartottam. Lehetőségem adódott elmondani dióhéjban a necc hódmezővásárhelyi történetét.


Ez egy olyan pályázat, ahova hagyományőrzők, régi mesterséget űzők, helyi szokásokat lejegyzők mai keretbe helyezve bontják ki témáikat, ahogyan erről ma vélekednek az emberek, amiként kialakult és amivé most vált...Olykor súlyos kötetekre rúg egy-egy visszaemlékezés vagy leírás, máskor pl. egy hagyományos régi tárgy rövid, szakszerű leírására szorítkozik a szerző.
A pályázat legértékesebb hozadéka, hogy a szakmai zsűri értékel minden munkát, javaslatot adnak a további kutatásra. Az elfogadott pályázatok pedig bekerülnek a Néprajzi Múzeum Archívumába - és ott marad mindörökké! Onnantól lehet kutatni, citálni, stb...  Anyagilag nem sokat hoz a díjazás a konyhára: némi könyvjutalom  mellett a legjobbak bemutathatják munkájukat egy asztalnyi vagy paravánnyi területen, vagy tíz perces előadásban, és a messziről érkezők útiköltség térítést kapnak. A rákövetkező nyáron tartandó néprajzi táborba való meghívás már kecsegtetőbb... Öt szakmai programmal zsúfolt nap ellátással együtt - vezető néprajzosok társaságában! Amolyan továbbképzés ez, múzeum- vagy tájház-látogatással együtt.
Javaslom minden hagyománymentőnek - nézzen utána: a nyáron újabb forduló indul!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...