2016. február 16., kedd

Közös hímzés a Fonóban

http://www.polgarokhaza.hu/index.php?galeria&id_imgroup=355
Év végén a Polgárok Háza-beli fonóban is közös hímzésre adtuk a fejünket. Persze eddig is sokszor hímeztünk közösen - mindenki iparkodott minél szebben a saját munkadarabján elsajátítani az azsúr, a gömöri csomós, a zsinór, az írásos hímzés, a tűfestés öltéseit.  Mindig van, aki a saját kézimunkáját készíti, de többnyire megegyeztünk egy új projektben: egyikünk, többnyire Zsuzsa tanított bennünket valami addig ismeretlen technikára.
A fonó ugyan már elmúlt öt éve, hogy működik, azóta sem kerítettünk sort ilyesmire - hogy kalákában készítsünk el egy munkát. Most végre szerettünk volna végre szállásadó gazdáink számára átnyújtani valami maradandó emléket a sok együtt töltött délután emlékéül. Kézenfekvő volt keresztszemes munkát választani, és megint Zsuzsa javaslatára és irányításával egy öröknaptárral leptük meg a ház közösségét. Egy skandináv mintát javasolt Zsuzsa a hónapok megjelenítésére, amit a kívánatos méret miatt csillag-keresztöltéssel varrtunk ki.
Az idő rövidsége miatt, hogy karácsonyra elkészüljünk, mindnyájan külön darabka kongréra hímeztük saját hónapunkat. Az egyéni öltések jellegzetességei miatt voltak elcsúszások, amik összeadódva lehetetlenné tették, hogy  teljesen összedolgozzuk a részeket egy alapra. Így külön-külön kellett  a hátoldalazást végezni, ami elég sok munkát jelentett a vezetőnknek. A sarkoknál egy-egy gombbal sikerült rögzíteni a naptárrészeket. Így szépen kisimultak az egyes különálló darabok.
 
Zsuzsa azzal adta meg a munka egyediségét, hogy ráhímezte a fölső feliratra a Polgárok Háza QR-kódját. Alighanem ez egyedülálló újítás kis hazánkban. S a kísérlet sikerült - a kód működik - le lehet olvastatni egy elektronikus kütyüvel!


A Polgárok Háza stábja láthatóan megörült a naptárnak, ami rögtön föl is került a falra - az elektronikus üzenőfalon pedig megjelent egy kis írás:

Keresztszemes QR-kód - élő népművészet a Polgárok Házában

Alapításának ötödik évfordulóját ünnepelte a Polgárok Háza "Öltögető" néven működő kézimunkaköre, mely amolyan "polgári fonóként" működik: asszonyok-leányok hétről hétre összegyűlnek, hogy együtt kézimunkázzanak, tapasztalatot, mintakincset és - nem utolsó sorban - híreket cseréljenek, beszélgessenek, jól érezzék magukat a közösségben. A kerek évfordulóra a kis csapat egy öröknaptárt készített a Polgárok Házának, melynek tizenkét hónapját az Öltögető tizenkét tagja hímezte, keresztszemes öltésekkel. A munka precizitását mutatja, hogy a naptár fejlécében egy QR-kódot is kihímeztek, mely okos telefonnal leolvasható, működő hivatkozást tartalmaz: a Polgárok Háza elérhetőségei olvashatók ki rajta. Így válik részévé a népművészet a legmodernebb technológiának!
 Készült: Polgárok Háza

7 megjegyzés:

  1. Te jó ég!Ez csodaszép lett!!!!!! És ötletet adtál a Palkó hónapjainak összedolgozásához.:)

    VálaszTörlés
  2. A kész -gombos faliképről nem tudsz egy közelebbi fotót küldeni nekem? Nagyon hálás lennék!

    VálaszTörlés
  3. Gyanú fölött állok! Balogh Zsuzsa tervezett-kivitelezte szegény az elejét-végét, s ő PROFI! - én csak ész nélkül kihímeztem egy hónapot meg a föliratot, mikor karácsony előtt hazaértem:-) Nem tudok sokkal jobb képet, de kérdezzél - továbbítom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratulálok nektek és Zsuzsának!!! Gyönyörű a kép,az összeállítás. Tudod,nekem a foltvarrás is szerelmem.bár most hütlenkedek.:), és nagyon tetszik a blokkok összevarrása. Gyönyörű!

      Törlés
  4. Mamka! A fonó honlapján ott a fotó amit keresel. Próbáltam nagyban feltenni. De ha kell megvan az eredeti is.

    Amúgy nekem nagyon jól esett, hogy telefonáltak és úgy is megköszönték a sok munkát, pedig én csak helyetted vagyok telefonos összekötő ....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kata! Te is benne vagy ebben a csapatban? de jó!!!! Kik telefonáltak? Nagyon drága vagy, olyan hálás vagyok,hogy összekötő voltál nekem.:)♥

      Törlés
  5. A Polgárok Házából neki köszönték meg a naptárat, mert ő ad helyet a Fonónak a honlapján. A szervezést is átvállalta tőlem a távollétem miatt. Zsuzsa a szakmai irányító, Kata az adminisztratív... Én csak az ötletgazda.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...