2017. november 19., vasárnap

Szent Erzsébet a barcelonai Ramblas oldalában

Barcelonában  évtizedes restauráció után 2011 óta látogatható a Rambla tőszomszédságában a Güell Palota (Palau Güell), ami Antoni Gaudi egyik legfontosabb alkotása. Gaudi művészetét kedvelőknek kapóra jön, mert a kikötőtől a Plaza Espana-ra vezető sétányt senki sem hagyja ki. Innen balra nyegy ugrás a Calle Nou de la Rambla 3. szám. A belépő ugyan 14 EUR, de a spanyolok ebben is hűek önmagukhoz: a pénzünkért rendes szolgáltatást adnak.  Olyan részletes a fülhallgatós vezetés, hogy még a magyar vonatkozású részletre is rátalálunk e fantasztikus épület második emeletén. 

A fölső szintre szorult hálótermek tágas előterében a míves kandalló fölött a rokkával foglalatoskodó Árpád-házi Szent Erzsébet nagy méretű freskója (Santa Isabel de Hungría) látható, aki Güell gróf feleségének védőszentje volt. A középkorban Európa-szerte nagyon népszerű szent volt Erzsébet. Igazán szívderítő ez a kedves, modern ábrázolás. Nem is a szokott betegápoló vagy alamizsnáskodó ábrázolást választotta a művész, hanem egy másik típikus női munka, fonás közben látjuk   
Egyáltalán, a sajátos hangulatú szecessziós épület üdítően modern színfolt a korosabb műemlékek után. Játékos díszítésű, mégis választékos stílusú épület páratlan élményt nyújt. A megszokott turista-zarándokhely, a Sagrada Família levegős fennköltségénél tradicionálisabb, de személyes bensőséget árasztó az egymásba nyíló terek labirintusa.
Mi rekkenő nyárban jártunk a hűs falak közt, amikor a gyér világítás is pezsdítően hatott - talán télre fordulva több, melegebb fény kellene a terekbe - de most is élmény lehet benézni! A Rambla forgalma után maga a nyugalom tengerszeme:-)
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...