2018. október 5., péntek

Vásárhelyi necckiállítás

A városban csak neccként ismerik a rececsipkét, mely a térség igazi kuriózuma, hiszen sehol máshol nem igazán foglalkoznak már ezzel. A míves kézimunkák készítése legalább 100 éves múltra tekint vissza Hódmezővásárhelyen. A rózsás díszítés 2015-ben bekerült a helyi értéktárba, majd később a megyeibe is. A rececsipke elkészítése rendkívül bonyolult. Először ugyanis az alapot adó hálót kell elkészíteni, ezután jöhet a különböző öltésekkel történő díszítés.
- Nagyon összetett feladat, mert nem olyan, mint a horgolás vagy a kötés. Először megcsináljuk a hálót. A hálót utána kifeszítjük, elkezdjük hímezni. A hímzés különböző öltésekből, díszöltésekből áll. A vége egy csodálatos leszámolható mintájú munka. – mondta Sándor Istvánné, rececsipke készítő.

Sándor Istvánné 10 éve ismerkedett meg a necc készítéssel. Mentora a 92 éves Halász Andrásné volt. Öt éve önálló kiállítása nyílt a könyvtárban, azóta pedig az intézményben szakkör formájában adja tovább tudását. A tegnap nyílt tárlaton már tanítványainak munkáit tekinthették meg az érdeklődők.
- Öt évvel ezelőtt idefújt a szél a könyvtárba tulajdonképpen és kaptam egy csodálatos lehetőséget egy önálló kiállításra. Ez az álom tovább folytatódott mert nekem is mindig az volt az elképzelésem, hogy tovább adjam a tudásom mint, ahogy Halász néni nekem. A mai napig közel 30 embert neveltem ki. Nekik ez a jubileumi kiállításuk. Ezek a csodálatos munkák az ő ügyességüket mutatja. – tette hozzá Sándor Istvánné.
A több mint száz darabból álló kiállítás, mely a könyvtár gyűjteményének régi csipkéit is tartalmazza, október 25-ig tekinthető meg a Németh László Városi Könyvtárban.(http://www.vasarhelyitv.hu/hirek.php?hir=13800)
 
promenad.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...