2018. október 8., hétfő

Öt éve éledt újra a necc Vásárhelyen

A Vásárhelyi Hírek 2013 szeptemberében megírta, hogy a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtár Sándor Istvánné és barátai kezdeményezésének élére állt és meghirdette egy rececsipke gyűjtemény létrehozását.
Az azóta eltelt 5 évben ennek a szép kézimunkázásnak tucatnyi művelője lett, Sándor Istvánné jóvoltából. A Németh László Városi Könyvtárban nyílt kiállításon a csipkekészítéshez kedvet kapott „tanítványok” több mint száz darabból álló kiállítása látható október 25-ig.
Benyhe Zsuzsa és Sándor Istvánné önkéntes kezdeményezése nyomán a rececsipke, vásárhelyi szóhasználattal a necc készítése, egy jellegzetes vidék paraszt-polgári kultúrájának kézműves technikája éledt újjá.
A Vásárhelyen necc-ként ismert, többnyire fehér, leheletfinom függönyök, terítők a halászhálók mintájára csomózott, rámára feszített háló hímzésével készülnek. Ez a reneszánsz kori kézműves technika a 19-20. században másodvirágzását élte és Vásárhelyen olyan elterjedt volt, hogy országszerte sokfelé szállították. A Hódmezővásárhelyi Háziipari Szövetkezetben volt a "hattyúdala" - a népi demokráciában ugyanis a nagy múltú egyházi alkalmazás és a polgári jellegű minták miatt nem került a támogatott kézimunkák közé. A hatvanas évektől kezdve szinte mindenki elfeledte, legfeljebb más csipkével kombinálva alkalmazzák. Érdemes megjegyezni, hogy a rózsás díszítés 2015-ben bekerült a helyi, majd a megyei értéktárba.
http://vasarhelyihirek.hu/reneszanszat_eli_a_rececsipke_vasarhelyen

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...