2011. május 16., hétfő


Májusi találkozó
Egy májusi hétvége príma alkalom baráti találkozóra. Az Index-fórum kézimunkázóival találkoztunk szombaton a szabad ég alatt. Azt hiszem, az egész fórumos társadalomban a leglátogatottabb társaság.Az időjárás kegyeltjei voltuk: évek óta rendre elkerüli a zápor ezen az alkalmon a népligeti játszóteret! Vagy ötvenen kedves ember(köztük két fiú is) összegyűlt az ország különböző szegletéből... beszélgetni kedvenc időtöltésünkről, a kézimunkáról. Nagy izgalom megismerni azokat, akiknek év közben csak a munkáit látjuk, hozzászólásait olvassuk...
A sok-sok munka közül ideillőt választottam. Egy Dorog-környéki házaspár zsinórcsipkék: a férj tervezi - a felesége hímezi! Milyen nagyszerű lehet így összedolgozni!

Megszereztem az egyik fórumozótól az egyik legteljesebb magyar kézimunkakönyvet: Gazdáné Olosz Ella összeállítását. Nagyon jó összefoglaló, lényegre törő és világos - pl. a rececsipke hálójának csomózását meg tudtam belőle tanulni!
Igazi kreatív könyv - bár akkor még nem használták ezt a kifejezést. Mindenfajta kézműves technikáról szót ejt - szövés, foltvarrás, csuhéfonás, vonalgrafika...Ha rábukkantok valahol - tegyétek magatokévá... No, ne várjatok tőle sokat küllemben - de roppant informatív.
Visszatérve a keresztszemesekre, a múltkori bejegyzésemben idézett Szirmai Fóris Mária-féle keresztszemes gyűjtemény1944-ben jelent meg - még az elszakított részek népművészetét is felöleli. Ezt szeretném még megszerezni ... Noha Antal Laci oldalán megtalálható jó része. A témában általam még ismert  1976-os kiadású Tisza-vidéki keresztszemes minták már sokkal újabb keletűek, akárcsak a Felhősné Csiszár Sarolta által összegyűjtött beregi minták.

5 megjegyzés:

  1. De jó volt nektek ! Szombaton én is "minitalálkozón voltam" , két blogos barátnőmmel találkoztunk, az egyikkel már másodszor :)))Az is nagyon jó volt !
    Szeretek bekukkantani ide amikor időm engedi,mert mindig találok valami érdekeset.Szeretem a könyveket is , amiket bemutatsz. Ma a férjem Budapestre utazott, megkértem nézzen be antikváriumba keresztszemes könyvekért:))) Kíváncsi vagyok hoz-e valamit !

    VálaszTörlés
  2. Valóban jó volt nektek szombaton!
    A könyvek egy része nekünk is meg volt, talán "haza" kellene mennem....
    Zsinórcsipke csodás, különösen a legyező tetszik:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek! A legyező nekem is nagyon bejön :)

    VálaszTörlés
  4. Annyi szépséget találok itt, hogy ittragadok időnként, s gyakran visszatérek!
    Gratulálok az ügyes , szorgalmas kezeknek.:))

    VálaszTörlés
  5. Éva, Gabi! Örülök, ha Nektek is tetszik, amit böngészek, idézek.

    Manka! Most láttam: nemrég elkelt a Vaterán 4.750-ért egy eredeti Exodus-példány:-( Bár az jó hír, hogy még van akinek érték az ilyesmi...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...