2011. október 1., szombat

Szeptemberi fonó
Whe made some very small objects at the selfmade course in the and of September...



Néhány  pici munkát hoztam a fonósoktól: Marcsi könyvjelzőjét a már ismert blackwork technikával és Zsuzsa kereszt- és Holbein öltéssel kialakított levendulazsákját. Egyszerű, de nagyon mutatós ajándékok.

Cathlen-től én is kaptam egy édes kis varróollót - ami oly apró, hogy készítettem hozzá egy ollóőrt, nehogy elkeveredjen... Köszönöm a szerszámot, Cathlen! Nagyon élvezem - már régen akartam szerezni egyet.
A kis virág beregi keresztszemes, egy szívvel, és humbug lett belőle.
Kézművességben a humbug az az 1:2 arányú téglalap, amiből úgy alakítasz ki üreges testet, hogy a két rövid oldal összevarrása után az alsó oldalt ezzel a varrással egy vonalban tűzöd le, a másik oldalt pedig rá merőlegesen. Így a két négyzetből kapunk egy négylapos testet, kb. tetraédert... ha levasalnánk, négy háromszög határolja - ez lehet benne a szemfényvesztés. Az enyém ilyen lett:

Talán mindenki ismeri a szót - de én bevallom, nem: 
A humbug az angolból érkezett; csalást, szemfényvesztést, szélhámosságot jelölő szó. Jelent még buta beszédet vagy írást, vagy megtévesztő szándékú írásbeli vagy szóbeli közlést. 

A szó eredetéről a következőket mesélik:
Darwin, a nagy természettudós szomszédságában gyerekek játszottak és elhatározták, hogy megtréfálják az öreget. Ezért összefogdostak néhány tücsköt, bogarat és lepkét, és fejüket, törzsüket, stb. előbb szétválasztva, majd összegragasztva létrehoztak egy új rovart, egy csodabogarat Nyomban bevitték a tudóshoz és megkérdezték:
- Hogy hívják ezt a rovart?
Darwin látta a helyzetet és megkérdezte:
- Zümmögött, amikor megfogtátok? (Did the bug hum when you caught it?)
- Hát persze, vágták rá vigyorogva a gyerekek.
- Akkor ez egy humbug - volt a válasz.

3 megjegyzés:

  1. Mindent szívesen! Mikor lesz a következő fonó?

    VálaszTörlés
  2. Humbug... ki gondolta volna, nagyon jó! Ezt muszáj megpróbálni. Mármint a varrós változatot, nem a tücsköt-bogarat összeragasztóst :)

    VálaszTörlés
  3. Szép ajándék,... persze az ollóőr csodaszép...
    Ezek a hímzések ... levesznek a lábamról... a könyvjelző... jó lenne a mintája... gondolom más színnel is lehet varrni és nem ragaszkodik a feketéhez, még ha fekete varrásnak hívják is,.... vagy nem?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...