2012. január 16., hétfő

A Hagyományok Házában...

jártam a Corvin téren a múlt héten. Maga az épület külseje gyönyörű, a Vár tövében magasodik a Fő utca mentében. Bár belül nem éppen csillog-villog, de egyszerű fehér falakon valami még átragyog a budai Vigadó századeleji ceremóniáinak dicsfényéből.
A Hagyományok Házát 2001. január 1-én alapították a Kárpát-medence népi hagyományainak ápolására. Szolgáltató központként működik; a Magyar Állami Népi Együttes állandó rezidenciája és a Lajtha László Folklórdokumentációs Központnak is otthont ad, ami  audiovizuális és szöveges adattárat rejt.
Népművészeti Módszertani Műhely a hagyományos paraszti kultúrát, kézművességet, néptáncot és népköltészetet őrzi, gyűjti és közvetíti számunkra. Tanfolyamok, konferenciák szervezése, pályázatok lebonyolítása, kiállítások rendezése, kiadványok készítése, a kortárs kézművesek alkotásainak minősítése a feladata. A népi játszóházi foglalkozások műhelyeinek is helyet ad. Állandóan vannak olyan színpadi műsorok is, amiket érdemes látogatni.
A hatalmas lépcsőházban néhány népviseletes táncos bábú áll:

 
Szintén a közelben található még a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum két kisebb épülete: a Ház Fő utcai oldalánál, a Szilágyi Dezső tér sarkán(6. szám) egy időszakos kiállítóterem(ami valójában a Népművészeti Egyesületek Szövetségének irodája, és egy két helyiséges állandó kiállítás a Lánchíd felé(1011 Budapest, Fő u 6). Ezek egy szerveződő múzeum első sejtjei....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...