2012. június 19., kedd

Kincset kaptam - Uj Idők Kézimunka Könyvei


Egy anyatárs(fiam barátjának édesanyja) örvendeztetett meg ezzel a három kiváló állapotú Új Idők évkönyvvel az 1930-as évek derekáról... Ismertem a sorozatot - sikerült is korábban megszereznem a csipkés füzetet sokkal silányabb, puha táblás fazonban: Dirner Alice-Feyérné Kovács Erzsébet: Csomózott, vert és rececsipkék - Az Uj Idők Kézimunka Könyve 1938-ból.

Az Uj Idők - akkor még így volt helyes az írás! - korabeli társasági lap, azaz a "magyar uricsaládok képes irodalmi folyóirata", amit nem más, mint Herczeg Ferenc szerkesztett.
Telis- de teli vannak a gyűjtemények alapos leírásokkal, szabadkézi rajzokkal illusztrált képekkel, öltésekkel, népi munkákkal, stb.
Saci nagy örömet szerzett nekem vele - pedig antikváriumba is vihette volna... Jó szemű pedagógus, aki inkább hét gyereke(hat égedelem eleven fiú) felnevelésén szentül...

A hímzőkönyv(1935) is nagyon részletes, pl. az angol madeira hímzést gádoros, a Richelieu-munkát pántos hímzésnek nevezi. Sokat ír a kún hímzésről - ez meg hosszú ú-val íródott... A vásárhelyit  csak megemlíti, és utal az egy tőről fakadásra. Olyan érdekességeket mutat még, mint a zobor-vidéki gyetvai hímzés, ami a hímzés és a horgolás kombinációja.

Szinte Kodály-i megfogalmazást találtam benne a témánkról:
"Milyen legyen a kézimunka?
  • Legyen a mintája a célnak megfelelő,
  • anyag és technika szempontjából alkalmas,
  • nem naturalista hatásokra törekvő, hanem stilizált művészi terv,
  • készüljön jó anyagból,
  • tökéletes kidolgozással.
Legyen összhang a munka terve, anyaga, technikája és  rendeltetése, alkalmazása között... Ezeknek a követelményeknek mely kézimunkák felelnek meg a   legtökéletesebben? A népi kézimunkák ezrei!
Nem minden tökéletes, amit a nép ad, mégis, a népi ízlés ritkán téved, és amit generációkon át megfelelőnek, jónak, szépnek ismert el, az majdnem mindig a célnak megfelelő, ízléses, összhangos és művészi szempontból is kifogástalan.

4 megjegyzés:

  1. Nagylelkű és nagyszerű ajándék, igazán irígylésre méltó!
    Brigi

    VálaszTörlés
  2. Ismerős az örömöd, nézegesd és tanulj, taníts belőle!

    VálaszTörlés
  3. Hű, ezekre én is régóta vágyom, de a használtkönyv-piacon eléggé borsos az áruk. :( Használd egészséggel! :)

    VálaszTörlés
  4. Most találtam rá a blogra. Van itt ez a csomózott csipkét is tartalmazó könyv. Nincsen véletlenül meg elektronikusan ez a rész is a könyvből? Nagyon megköszönném, ha tudnál segíteni.
    paulenkanemarti@gmail.com
    Szép napot!
    Márti

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...