2013. június 21., péntek

Kincsek Vásárhelyről

Még mindig csodaszép régiségekre találhat az ember a vidéki hetipiacokon... Ezt a két darabot a nővérem mentette meg egy kecskeméti zsibárusnál...  A díszzsebkendő vagdalásos hímzése parányi. A erek betétes terítőcske széle pedig a necchez hasonló örmény csipke... Varrótűvel csomózzák körbe különböző vastagságú távtartók segítségével, és végül hímezik is.

 Ezzel a nagy méretű necc terítővel kifejezetten minket a barátnőmmel célozott meg a piaci rongyos kofa - tudta, hogy ennyi pénzt ott csak megszállott ad egy ilyen darabért!

 Le is vett bennünket a lábunkról, mert hibátlan munka kitűnő állapotban, és még nincs is ilyen jellegű mintával egyetlen darabom sem... Mi tagadás, elég lett volna két tenyérnyi méretben is - mert semmi esélyem rá, hogy valahová is föltegyem. Másrészt pénztárcakímélő lett volna olyan méretben:-)
Az újszerű a minta jellegén túl a két szín együttes alkalmazása, ami ilyen ízléses kivitelben bizonyos plasztikusságot kölcsönöz a munkának. Értékesnek tartom még benne, hogy nem vonultat ugyan föl több csipkeöltést, de nagyon harmonikusan alkalmazza a szálvezetési technikát az apró indáknál.
Egyszóval, ez egy pompás vétel volt - a gyűjteményem éke!


Évek óta tervezek egy gyűjteményt összehozni ott Vásárhelyen, és már körvonalazódik is a jövő! Keresem a partnereket a lebonyolításhoz - innen Madridból. Mivel saját kedvtelésemre szeretném kezdeményezni e gyűjtést, egyelőre önkéntes felajánlásra kérem azokat, akik rendelkeznek rececsipke munkával a városban. Gyerekkoromban még nagyon elterjedt volt a neccelés Vásárhelyen. Úgy érzem, a 24. órában vagyok, hogy megmentsem ezeket a becses darabokat az enyészettől... Sokan kidobják a foszlásnak induló kisebb-nagyobb kézimunkákat - mintha értéküket vesztenék egy kis fesléstől... Pedig a mintájuk mindenképpen őrizendő, és az a temérdek munka, ami bennük rejlik, több megbecsülést érdemel.
A necc munkák sajnos különösen sérülékenyek. Mivel a horgolásnál mind az ívekben, mind a pálcákban legalább háromszorosan összehurkoljuk a fonalat, ezért ezért a horgolás strapabíróbb.
A rececsipke nagyon légies, mivel az összes hálószemet egyszeres fonállal alakítjuk ki a csomózás során. Ezért a horgoláshoz képest sokkal könnyebben kopik a használat során, akárcsak a tüllhímzés, vagy a kötött csipke. Különösen vasaláskor akad bele a hurkokba a vasaló csúcsa.

4 megjegyzés:

  1. Óóóó!mesések!!!!A kiállítás ötletét nagyon pártolom !!!!Szuper lesz!
    Már felírtam egy papírra,hogy neked :fotózni.:))))

    VálaszTörlés
  2. Be tudsz lépni hozzám? Már összekavartam a meghívókat.:(

    VálaszTörlés
  3. Ez egy több éves projektem... Egyik elem volt a Hagyományok Háza tanfolyama... Ott a néprajzi alapismereteket kaptam meg. És persze kézműves alapokat. Aztán egy dolgozattal kellett zárni: ez a rececsipkéről szólt. Muszáj volt valahogy rászorítanom magam, h. rendszerezve összeírjam, amit innen-onnan felcsipegettem... Sűrű ötven oldalra sikeredett:-)
    Úgy néz ki, én hozzáférek a bloghoz, bár néha kicsit ődöngök - de ez miattam van. Ha nem talállak, írok a cinkére:-)
    Csupa olyat írsz, ami engem is mozgat. A nagymamis történetre is rímel valami:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg a Magyar Hagyomány Műhely 2 éves tanfolyamát végeztem el jópár éve.ott szerelmesedtem bele végérvényesen a népművészetbe.:)Nekem is kellett szakdolgozatot írni.:)
      La akartam venni a függöny-horgolást,de bénázok,ez a kánikula nagyon megvisel.:(

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...