Most helyembe jött egy kiállítás, sőt egy egész kis konyha, ráadásul olyan, ami illatos és különösen kedvemre való. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a madridi magyar nagykövetség a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendez itt közösen egy mézeskalács kiállítást.
A kiállítók személyesen Szmeló Judit és Kozma Zoltán, de ők elhozták az otthon elismert több mint ötven mézeskalácsos sok-sok szemet gyönyörködtető - és illatos portékáját. Az első két héten be is fogják mutatni a mézeskalács készítését, díszítését és a produktumot persze kisütik - úgyhogy vendégcsalogató illat árad a kis San Isidor régészeti múzeumban.
A megnyitót összekötötte a külképviselet a félévenkénti állampolgársági eskütétel ünnepségével - így az újdonsült spanyolországi magyarok egycsapásra a "Méz-varázslat" első látogatói lettek:
Ígyártó Gabriella és Skrabut Éva, a szövetség igazgatója és alelnöke érkeztek a megnyitóra, és ők is egy kemény napon át szorgoskodtak a kiállítás berendezésén.
Természetesen a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódik a rendezvény, de nem csak a Mikulás-betlehem-három-királyok jelenetei öltöttek mézeskalács formát, hanem helyet kapott egy vásári kirakodó asztal is:
Az ünnepi szokások máshogy alakulnak itt - Papá Noel, Santa Claus, San Nicolás vagy Viejito néven ismerik a mi Mikulásukat, de nem olyan elterjedt a gyerekek megajándékozása dec. 6-án. A karácsony sokkal nyitottabb ünnep, nemcsak a család belső ügye - az ajándékokat pedig legfőképpen a Három Királyok hozzák Vízkeresztkor. E köré nagy népünnepélyt szerveznek, felvonulással, csinnadrattával- különösen Madridban.
A legnehezebb feladatnak az élő karácsonyfa beszerzése bizonyult -
itt, a terebélyes mediterrán fenyők országában betlehemet szoktak
állítani a családok - igaz, az néha egy szobára is kiterjedhet!!!
Összeállt
végül a kiállítás - még én is besegítettem - de most csak az adventi és
Mikuláshoz kapcsolódó dolgokat mutatom be - hisz a bőség zavarával
küzdök!
A klasszikus mézesbábok mellett gyerek-csalogató, mókás figurákat is készítettek a furfangos mesterek:
Külön műfajt jelentenek a komolyabb tartalmat hordozó, bonyolultabb rajzolatú mézeskalácsok: ezeknek a tésztáját puffasztó nélkül gyúrják - persze nem is fogyaszthatók, túl kemények.
Ezeknek az "ütőfái", formái már valóságos műremekek: