2014. február 24., hétfő

Jégtörő Mátyás napja - nálunk

Mátyás apostol tudós ember volt Lévi nemzetségéből, Betlehemből. Követte Jézust „János keresztségétől fogva egészen mennybevétele napjáig”. Sorshúzással választották a tanítványok közül az áruló Júdás apostol helyébe. Az apostolok szétszéledése után a hagyomány szerint Etiópiában hirdette az evangéliumot. Végül vértanúságot szenvedett; nyakazó bárd oltotta ki életét. Ezért az ácsok, mészárosok és halászok védőszentje. Önálló középkori ábrázolását nem ismerjük, de az apostolok oltárán szerepel. Attribútumai a kard, a bárd, kövek, kereszt és lándzsa. Az ácsokon és a mészárosokon kívül a  is védőszentjükként tisztelik.                                                                                    A népi képzelet kapcsolatot teremtett az ünnep és a közeledő tavasz között: Jégtörő Mátyás „szekercéje töri meg a jeget, a tél hatalmát”.

Édesapám születésnapja is ez az ünnep... Ma lenne 100 éves. Ebből nyolcvanhat évet megélt nem akárhogyan. Négy év elemi iskolát végzett és négy polgárit - csodálatosan rajzolt például. Később ő tervezte meg az épülő új istállót. 26 évesen meghalt a Nagyatya - így rá maradt gazdálkodás teljes gondja. ötven hold föld, valahol Vásárhely és szentes külterületének határán... Földmunkagépet tudott kezelni, így a katonaságnál sofőrvizsgát tett. Később maga korszerűsítette a gazdaságot, gépeket vásárol - hogy aztán az állam rátehesse a kezét. 
Olyan jó működő parasztgazdaságuk volt, hogy a megalakuló tsz rögtön kiszemelte és elsajátította. Aztán ahogy '56-ban eltakarodtak onnan a betelepülők, visszament, hogy mentse a menthetőt. A tulajdonosi szemlélet hiányában tetemes rongálás fogadta. Persze tartósan nem maradhattunk a régi fészekben - újra fordítani kellett a kocsi rúdján. Így költöztünk anyai nagyapámék tanyájába, a székkutasi országútfélre. A szülőtanyánkat (mi persze már kórházban jöttünk a világra) a szántófölddel tették egyenlővé egy-két évtized alatt... Halastó, erdő, gyümölcsös, csatorna és az épületek elenyésztek - de még egy ideig az artézi kút ontotta a vizet - még a környék is odajárt vízért...


Ez a szüleim eljegyzési képe. 
A visszafogott monogram az egyetlen dísz a sötétkék ruhán. Még természetesen megvolt nagyobbacska lánykoromban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...