2014. március 7., péntek

Értékmentés - halászat és rececsipke

Ötödjére rendezett Komáromban Értékmentő Konferenciát a Komárom - Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület  ősszel, a Népművészet Hete keretében. A kétévente a komáromi mesterségeket  bemutató sorozat témája a „Halászok, hálók, …" voltak. A Komáromi Klapka György Múzeumban halászattal kapcsolatos kiállítást nyitottak meg.
Csiki Lóránt lánya halászhálót csomóz - Országos Táncháztalálkozó - 2013

Liszka József a Csallóköz halászatával, halászok életmódjával ismertette meg az érdeklődőket. Kunkovács László fotóművész és néprajzkutató a „ Kece, milling, marázsa” című, a halászmesterségről szóló kötetének fotóival szemléltette „élménybeszámolóját”. A művészien megörökített hagyomány képeivel és nagy tudásával, tapasztalatával, emberközeliségével kivívta a résztvevők elismerését.


A mesterség bemutatókon a halászháló, a vesszőfonás és természetesen a rececsipkéé volt a főszerep. A rececsipke történetéről, készítési módjairól, koronkénti stílusairól Nagy Vincéné, a Magyar Csipkekészítők Egyesületének elnöke, népi iparművész, oktató tartott előadást. 


 A 2009-es bábolnai csipkekiállításról  - Vinczéné Marika munkája

A konferencián résztvevő mesterek, gyakorlati bemutatóval, kis kiállítással emelték a találkozó színvonalát. A helyi kiállításon halászati témájú, festmények, fotók, kerámiák, tűzzománcok, illusztrációk és régi rececsipkék marasztalták vendégeinket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...