2015. április 1., szerda

Vadonatúj necc kézimunkák!

Ezúttal végre nem csak gyűjteményi darabokat lehet látni a Hódmezővásárhelyi Németh László Könyvtár április 7-ig nyitva tartó necc kiállításán. Jó ötvenévnyi szünet után újra hálókötő asszonyok jelentek meg hetente a könyvtár által szervezett necctanfolyamon, hogy megtanulják ezt az ősi technikát, melyet a múlt század derekáig művészi fokon műveltek Vásárhely és környékének háziipari bedolgozó asszonyai. Olyan népszerű volt ez a kéziipari termék, hogy ezrek megélhetését, nyugdíját biztosította.  
Aki már nem ismerné ezt a rececsipke néven is emlegetett kézimunkát, annak szembeötlő jellegzetesség, hogy egy rámára feszített, a halászháló mintájára csomózott, de cérna finomságú hálóra hímezik a motívumokat. 
Sándor Istvánné necckészítő, a tanfolyam vezetője a könyvtár támogatásával  igyekszik föltámasztani ezt a körülményes, nagy odaadást és tetemes időt igénylő kézművességet. Első lépésként Vásárhelyről már elszármazott társával, Benyhe Zsuzsával - akit itt még Fejes Zsuzsaként ismertek - egy neccgyűjtemény alapítását kezdeményezték a városban annak érdekében, hogy fenn- és együtt maradjanak ezek a leheletkönnyű, már-már elfelejtett csipke terítők, függönyök, szekrénycsíkok, stb. 

Szerencsére a helyi sajtó sem volt érzéketlen e különleges program iránt:

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép alkotások születtek a tanfolyamon. Gratulálok a tanfolyam vezetőjének és az alkotóknak. Bízom benne, hogy még nagyon sok szép alkotással örvendeztetik meg a csipkét szerető embereket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, őket illeti az elismerés - köszönöm a nevükben. Én csak hírverő vagyok, nem csipkeverő:-)

      Törlés
  2. Gyönyörűek! Gratulálok a szervezőknek, résztvevőknek, nem utolsó sorban a tanfolyam oktatójának!
    Sajnos nem tudtam részt venni rajta, idő és energiahiány miatt :(
    Jutka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tolmácsolom nekik! Lesz még újabb szervezés - csak gyűjteni kell az erőt:-)

      Törlés
  3. Szomolyán is hasonló a helyzet, itt is pár évtized után kelt újra életre ez a gyönyörű kézimunka. Felhívásomra 29 hölgy tanulta meg a különleges mesterséget. Jelen pillanatban 6 fő készíti a szebbnél szebb darabokat, 8 órás foglalkoztatásban. Állandó kiállítással valamint mobil kiállítási darabszámmal is rendelkezünk. Sok sikert a Vásárhelyieknek is melyhez gratulálok.

    VálaszTörlés
  4. Elismerésem minden résztvevőnek!!! Csak így tovább! Követendő példa nekünk a szomolyai példa... Az ötletet már elég régen dédelgetem - egy kis közösség rugalmasabban reagál a lehetőségekre:-) Ami tanfolyamuknak is nagyon örülök.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...