2019. január 22., kedd

Névnap régen és ma

A régi paraszti világban a születés és halál sokkal misztikusabb értelmet hordozott, semhogy azt ünnepelték volna a családban vagy a szomszédsággal. A gyermek Isten ajándéka volt, a gyerekhalál pedig igen gyakori. Máshogy kötődtek az emberi személyiséghez. Talán ezért nemigen ünnepelték a születésnapot. A védőszentet viszont igencsak számon tartották, hozzá imádkoztak és neki szentelték az újszülötteket. Ezért is kaphatta egy-egy "népszerű" szent ünnepe táján sok gyerek a keresztségben azt a nevet. A védőszent oltalmát kérték, és a ünnepén emlékeztek meg mindenkiről, hisz a névnapot a nagyobb közösség is számon tudta tartani. Még az én gyerekkoromban is, a hatvanas években a névestéket tartották meg úgy-ahogy a vásárhelyi tanyavilágban.
Gondolom, ezért nincs olyan hagyományos születésnapi dallam, amit énekelhetnénk a ma oly divatos születésnapi ünnepségeken. Szegényesnek érzem, hogy egyébként hagyománytisztelő családokban is a kölcsönvett Happy birthday-dallam hangzik föl, jó esetben legalább magyarul, vagy Halász Judit kedves dalát énekelik. De kísért a gondolat, hogy az Ez a nap más, mint a többi... 1986-ban megjelent dal egyik ösztönzője is az Isten éltessen kívánság kikerülése volt. 
Érdekes, hogy a régies és ugyanakkor profán Vivát!, az Éljen! szinte teljesen kikopott a magyar szóhasználatból.
Mi a családban a Serkenj föl kegyes nép! kezdetű népdalt szoktuk énekelni: 

Serkenj föl, kegyes nép! Mosolyog az hajnal,
arany szárnytollakkal repdes, mint egy angyal.

Ingó-bingó zöld fűszál szépen felöltözik,
liliom rózsába meg is törölközik. 

Amennyi fűszál van a tarka mezőben,
annyi áldás szálljon ... fejére!

Amennyi vízcsepp van a tenger medrében, 
annyi áldás száljon mindnyájónk fejére.


A Wikipédia szerint: a dallamot és első versszakot Kodály Zoltán gyűjtötte 1916-ban a Bihar vármegyei Nagyszalontán. Elsősorban névnapokon énekelték.
A többi versszak részben Arany László – Gyulai Pál 1871-ben kiadott Magyar népköltési gyűjteményéből, részben Kálmány Lajos: Koszorúk az Alföld vad virágaiból című, 1877–78-ban kiadott két kötetes könyvéből való.
Képtalálat a következőre: „az állatöv csillagképei”

Vannak más népi köszöntők és mondókák, melyek leginkább János és István naphoz kapcsolódtak, mikor a "két ünnep közt", karácsony és újév idején, vagy úgy is mondták, hogy karácsony nyolcadában volt idő és mód a névesték megünneplésére. Inkább az alkalomnak, az összes résztvevőnek szólt, mint a személynek - hisz a nyári névnapokat aligha tartották meg így...

Virradj fel neved napjára, vagy Virradj fel a te napodra,
Sok számos boldog órára.
Mit eddig kívántál,
És úgy óhajtottál,
Ím arra jutottál.

Kívánom Isten éltessen,
Sok számos boldog éveken,
Szebbeket s jobbakat
És gazdagabbakat
Szívemből kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...