2011. március 10., csütörtök

Új arcok - régi praktika

Néhány újszerű zsinórcsipke mintát hoztam: rózsabimbó                           és bazsarózsa(pünkösdi rózsa).
 

                                  Button rose                                                        Paeonia

Tegnap több új arc tűnt föl az öltögetők között. Mindhárman nagyon sokoldalú kézimunkázók - remélem hasznukra lehetünk mi is, mert a Fonó biztos gazdagodik velük!

Legjobban Magdusnak örültem, aki a fejébe vette, hogy megtanulja a rececsipke készítését. Persze ez a vonzódás nála is genetikus - szülőföldem vidékéről való, mindszenti. Az ötvenes-hatvanas évek fordulóján  arrafelé még sokan necceltek - ez a csomózott rece neve népiesen... Segített édesanyjának a háló beszövésében, de a csomózást nem tanulta meg... Most, őt már elveszítve, egyre fontosabbá váltak számára a feslőfélben levő neccterítők - szeretné őket helyrehozni, és megtanulni a hálókötést!

Ő az első, akinek végre megmutathattam szívszerelmem, ezt a hajdanvolt technikát, ami az ősi  halászmesterség csomókészítésén alapszik. Nos, Magdus annyi kézimunkát ismer, hogy máris nagyon kezére áll.... Én ugyan nem vagyok oly' ügyes, hogy lefilmezném - de a YouTube-on található erről is egy filmecske:

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ez a videó,régen halász hálót tudtam készíteni de elhalványodott. Most megpróbálom. Tettem fel necces képet,amin nagymamám neccel egy nagy terítőt.
    http://atkarineterike.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  2. Te elég fiatal vagy.. nem csomóztad a neccet? Csak halászhálót? Nem lehet elfelejteni!
    Nekem csak beléivódott a szemembe... a szomszéd néni ismerős mozdulatai...

    VálaszTörlés
  3. Megint micsoda csodát tettél fel.. Hálátlan kutya vagyok, mert sokszor vissza-visszatérek, de egy betűt sem írok, pedig ennél jóval többet érdemelsz.Ez megint az az a kézimunka amitől nem lehet szabadulni. Mikor olvasgatom mindig az jut eszembe miért van az hogy én mindenkitől messze vagyok, pedig nem a világ végén lakom!
    Mindenesetre gratulálok a munkáidhoz és a kitartásodhoz!

    VálaszTörlés
  4. Verám... én se győzök mindent leírni, amit szeretnék... Tudom, hogy Te kitartó kézimunkás és hű író-olvasó vagy!!!
    Majd egyszer összejövünk valahol félúton v. ha arra járok, beugrom... Pl. Kiskunhalason Marika barátnőm Téged biztos 1 nap alatt megtanítana neccelni a máj-i hétvégén...

    VálaszTörlés
  5. Jaj de rendes vagy.... Te nem ismersz engem... nagyon nehezen tanulok új dolgokat.... Remélem is hogy elöbb- utobb jársz erre is.... jó lenne...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...