2012. február 29., szerda

Szökőév van - legyen hát ma ráadás-bejegyzés

(Ne riadj meg, nyájas olvasóm: nem kerti blog ez, csak olykor kibújik belőlem a parasztlány ebben a számomra egzotikus országban...)

Ma február 29-e van, ami ugyan nem a szökőnap, de négyévenként mégis ekkor vesszük észre a plusz egy napot - olyan jól elrejtették a bölcsek a laikusok elöl... Gondoltam: legyen itt is szökő-bejegyzés: ez lesz a ráadás.

A szökőév mibenléte: A szökőnap ugyanis február 24. Ennek oka a római naptárban keresendő: Julius Caesar kihirdette, hogy „a március kalendasa előtti 6. nap kettőztessék meg”, mely a mai naptárunk szerint február 23. napjának felel meg, melyet a szökőnap követ.

Az ókori római naptár szerint  uis az év 355 napból állt, és az időként beiktatott szökőhónapnak volt ez a helye, másrészt a római adórendszerben fontos hónapkezdő nap (Kalendae) közelségét akarták ezzel elkerülni.  Mivel  február 24. napja megduplázódik, a szökőnap közbeékelődik a hagyományos év február 24. és 25. napja közé, ezért Mátyás névnapja és az azt követő névnapok mind egy nappal eltolódnak, mely "Mátyás ugrása" néven is ismeretes. Ennek következtében február 24. napján a szökőévekben senki sem ünnepli a névnapját.

Természetesen jártam már a foltos boltban is, de neccelés ügyben nem sok biztatást tudtak adni. Gyönyörű maga a kicsike, de annál magasabb, zsúfolt üzlet. Az árakat nem figyeltem, de az elektronikai cikkeket kivéve általában minden drágább itt... Bár a minőség, a kivitelezés többnyire kiváló - sokszor túlzásnak is tartom a délies gazdagságot és díszítést.

 
Nem múlt hosszú talpaláson a foltos bolt megtalálása… Itt szerintem viszonylag többen kézimunkáznak, mint nálunk, mert nemcsak komoly múltja van, hanem folyamatos is volt az érdeklődés – nem torpant meg úgy, mint nálunk az átkosban… Nagy hagyománya van az otthonülő asszonyok körében a kézimunkázásnak – mindig voltak főállású háziasszonyok… Az alapanyagok igényesek, a szépet szeretik, értékelik az asszonyok, és szívesen, bőkezűen áldoznak hobbijukra.
Bizonyos korszakokban vetekedhetett a spanyol díszítő háziipar az itáliaival - nem lehet véletlen, hogy az angol névvel illetett blackwork-öt Aragóniai Katalin, VIII. Henrik első hitvese honosította meg a középkorban...
A legötletesebb fent a kirakati "foltos füzet", ami egy vászonlapú irka a foltvarrás alap öltéseinek bemutatására...

4 megjegyzés:

  1. Milyen szépségek vannak ott.
    Örülök, hogy írsz, legalább kicsit ott lehetek én is, hiszen élőben én már nem láthatom.

    VálaszTörlés
  2. Az elöbbi bejegyzésedhez is irtam ,de a szóellenőrzés hosszabb volt ,és olvashatatlan..képtelenség kicsilabizálni. Nem vennéd le?
    Micsoda jó helyeken jársz...Ilyen helyeken csak pénz nélkül szabad elindulni...Vagy nem??? Szép időt Neked!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vera, lehet kérni másik jelszót a szóellenőrzéshez.
      Levenni nem lenne jó, hiszen a mi blogunkat védi az illetéktelen behatolók ellen.
      Az írd be a két szót rubrika mellett ott van egy környíl, ha arra kattintasz, akkor újat ad. Én is voltam már így, hogy lehetetlen volt eltalálni.
      Bocsánat, hogy közbekotyogok:-)

      Törlés
  3. Zsuzsi, örömmel olvasom az irományodat a te szemszögedből látom a Spanyol kézimunkákat. Nagyon örülök, hogy megosztod velünk még ha csak kis ízelítőket is, valahogyan én is úgy érzem mint Jolimama "kicsit én is ott lehetek"
    Öltéses mintafüzet fantasztikus ötlet!

    Szóellenörzéshez: van véleményen, de nem szeretném itt kitárgyalni.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...