2012. május 11., péntek

Borsólyuk szegély



Az eheti Fonóban Erzsike gyönyörködtetett bennünket családi gyűjteménye darabjaival ... Volt köztük azsúrozott és vagdalásos hímzés, kötött, levegőben varrott, horgolt és mindenféle kombinált csipke... egytől egyik leheletfinomak ... Ooooooooolyan szépek!

Végre megint tanulhattunk valamit Zsuzsától! Mert tőle van mit ellesni! Megmutatta a borsócakkot most készülő kalocsai terítőjén. A lyuksor díszítése az egyszerű lyukhímzésnél mutatósabb:


Borsólyuk: olyan beszegési mód, amely egy­máshoz kapcsolódó kis körök sorából áll. Minthogy ezek a lyukak általában borsószem nagyságúak, vagy valamivel na­gyobbak, ezért borsólyuk néven ismeretesek. Két változatát láttam az irodalomban:
  • A hímzést úgy kezd­jük, hogy a kis köröket előöltjük (a. ábra), majd az anyagon befelé eső félköríveket egymás­sal összekapcsolva kihímezzük, az anyag széle felé eső félköríve­ket pedig ugyancsak egymással kapcsolódóan huroköltéssel, slingeléssel kivarrjuk  (b.ábra) - írja Lengyel Györgyi.

  • A mi Zsuzsánk azonban hangsúlyozottabb szegélyt készít. Ezt a belső íveken oda-vissza haladó előöltésekkel éri el. A külső íveken pedig láncszemsorral halad végig folyamatosan. A sűrűbb alátöltéssel még domborúbb, egész borsószerű cakkot kapunk. A belső ívtől kifelé halad a munkával. 
 A borsólyuk-szegély a kalocsai, sióagárdi, Kapos-menti sőt olykor még a höveji és palóc viseleteken is előfordul.

3 megjegyzés:

  1. Azt lehet tudni, hogy a kollázson a legelső terítő milyen csipke? Amelyiknek olyan tulipános sarkai vannak. Nem tudom beazonosítani:( Csodaszép!!
    Meg ez a borsólyuk levett a lábamról:)

    VálaszTörlés
  2. Hát az a családi gyűjtemény lélegzet elállító!

    VálaszTörlés
  3. Látom, érdemes volt megmutatni, Laucica és Beáta!
    A legelső levegőbe varrott csipke lehet - mi is tanakodtunk fölötte. Olyasmi típus, mint a halasi csipke is, csak vászonra készítik. Először a kontúrokkal kialakítják a mintát, aztán pedig a kivagdalt részeken kitöltik csipkeöltéssel.

    Beteszem új bejegyzésben külön ezt a remekművet!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...