2012. május 14., hétfő

Díjnyertes kézműves remekek Tarjánban jún. 2-ig

Június 2-ig tartó kiállítás nyílt a Magyar Kézműves Remek pályázat nógrádi díjazottjainak munkáiból Salgótarjánban.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által indított A kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében elnevezésű országos program keretében a hét végén nyílt kiállítás a Nógrádi Történeti Múzeumban.

Nógrádban évszázados múltja van a kézművességnek a mészégetéstől a kenderfeldolgozáson át a ma is űzött fazekasság, kosárfonás, a tojáspatkolás vagy ékszerkészítés hagyományának.

Bemutatkozik a négy legújabb nógrádi nyertes:
  • Bocsi Éva babakészítő népi iparművész, 
  • Fazekas Henriette dísztárgykészítő, 
  • Kanyó Alfonzné csuhéfonó, 
  • valamint a bokori sajtok készítője, a HIKSZ Kft(Bokor).

Mezőgazdasági Múzeumban április 26-án negyvenhat kézművesnek átadott Magyar Kézműves Remek-díj közt voltak a nógrádi mesterek.
A 2002-benindított programsorozatban az idén 121 színvonalas pályamű érkezett be értékelésre.

Négy nógrádi pályázó kapott Magyar Kézműves Remek-díjat A salgótarjáni Bocsi Éva babakészítő nyertes művével a Mezőgazdasági Múzeumban a cím átadási ünnepségén. MTI-fotó: Kovács Tamás

3 megjegyzés:

  1. Szia Rece-fice ! Kukkants be valamelyik blogomba, új közös hímzést szervezünk Tulipánttal, hátha érdekel Téged is. Nagyon bájos kis minta, Tulipánt nagyanyai örökségéből :))

    VálaszTörlés
  2. Szuper minta egy esküvőre is - a Te zászlócskád az azsúrral pompás lett! Most nincs érkezésem megcsinálni - de lesz lagzi a nyáron - arra elkészítem majd!
    Meglepett, most hogy megnéztem - mennyien készítették el a bukovinai mintádat! Hézagpótló, amit szervezel!

    VálaszTörlés
  3. :)) köszönöm :)), nagyon tetszik a minta nekem is és mindjárt az esküvőnkkel kapcsoltam össze,amikor megláttam . Régen kerestem alkalmas mintát és most meglett :))) Zászlócska :)- sokat gondolkoztam mi lehetne magyarul a "banner" neve , de ez nem is jutott eszembe. A férjem nem szereti az angol elnevezéseket - így mi csak "falvédőnek" hívjuk itthon:))),majd mondom neki a zászlócskát :)
    Majd ha kéred a mintát, írj :)

    Az azsúrt majd még szeretném gyakorolni , nagyon megtetszett.Másik vágyam a subrika megtanulása, most keresek hozzá anyagot meg bátorságot:)))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...